Alles over lenzen schoonmaken

Schoonmaken staat maar zelden bovenaan een favorietenlijstje. Dat weten we wel. Maar wil je lenzen dragen, of beter gezegd, wil je lenzen dragen zonder je ogen te ruïneren, dan hoort er een beetje poetswerk bij. Het goede nieuws is: na een paar keer is lenzen schoonmaken een routineklus en binnen een minuutje geklaard.

De ultieme schoonmaakroutine

Hoe zat het ook alweer? De meest standaard schoonmaakroutine, waarbij je de lenzen handmatig schoonmaakt, bestaat uit de volgende stappen:

  • Bezint eer ge begint: was je handen voordat je je lenzen aanraakt. En droog ze af met een pluisvrije doek.
  • Haal een lens uit je oog en leg deze in je handpalm. Druppel er wat lenzenvloeistof op.
  • Poets de lens door er ongeveer 20 seconden met je vingertop overheen te wrijven. Maak geen draaiende beweging, want hierdoor kan de lens scheuren.
  • Check of de lens aan beide kanten goed schoon is geworden en spoel na met lenzenvloeistof.
  • Leg de schone lens in het midden van de lenzenhouder. Op zo’n manier dat-ie niet tussen de deksel kan komen. Giet er een beetje lenzenvloeistof bij.
  • Als de lens onder water staat is het goed.
  • Draai het deksel op de lenshouder en laat je lens lekker badderen. Minstens 6 uur.
  • Herhaal de stappen met de andere lens.

De volgende ochtend zijn je lenzen weer kraakhelder en klaar voor een nieuwe dag.

Lenzen reinigen doe je met lenzenvloeistof. Is die op? Hier bestel je nieuwe.

Aanvullende wijsheden voor lenzen schoonmaken

Hierboven staat hoe je je lenzen schoon moet maken. Daarnaast geven we je nog een aantal tips.

De opening van de fles contactlensvloeistof mag nergens mee in contact komen. Beetje voorzichtig vloeistof inschenken dus en zorgen dat je niks raakt. Ook met de lenzenhouder moet je met aandacht omgaan. Voorkom dat er vuil inkomt, giet lenzenvloeistof uit de houder als je je lenzen ingezet hebt en spoel de lenshouder af met lenzenvloeistof. Niet met kraanwater dus! In kraanwater kunnen bacteriën zitten die infecties kunnen veroorzaken.

En we weten dat het verleidelijk is of dat je het misschien oprecht vergeet maar: draag je lenzen niet langer dan de voorgeschreven draagtijd.

Waarom doe je het ook alweer?

Dat schoonmaken is echt, echt belangrijk om probleemloos lenzen te blijven dragen. Even poetsen voorkomt dat aanslag of schimmels zich ophopen op je lenzen. Schimmels, op je oog?! Dat idee alleen al moet toch reden genoeg zijn om je lenzen schoon te maken. Blijft de aanslag zitten, dan kijk je steeds waziger door je contactlenzen (vergelijk het met een smerige ruit). En dan kunnen er oogirritaties, allergieën of afweerreacties ontstaan. Een vieze laag op je lens belemmert de bevochtiging door tranen en dus krijg je droge ogen. Siliconen hydrogellenzen hebben een poreuzer oppervlak dan andere lenzen en zijn dus nog gevoeliger voor vuil.

Eerste Hulp Bij Lenzen Schoonmaken

Wij weten veel over ogen. En daar vertellen we je graag over. Anders kom je gewoon eens langs. Maak een afspraak met onze contactlensspecialist wanneer het jou uitkomt door op de button hieronder te klikken.