Als je een bril gaat uitkiezen, is het goed om rekening te houden met de vorm van je gezicht en de kleur van je haar. Een bril kan namelijk de beste kanten van je gezicht benadrukken en minder sterke punten camoufleren. Op zoek naar de beste look? Zoek dan naar een bril die het beste bij je past!

Welk montuur past bij welk gezicht?

Bij verschillende gezichtsvormen passen verschillende brilmonturen en brilmaten.. Benieuwd welk montuur het beste bij welke gezichtsvorm past? Lees dan vooral nog even verder.

Welke vorm heeft jouw gezicht?

Wil je weten hoe je jouw gezichtsvorm kunt herkennen? Ga dan voor de spiegel staan en doe (zonodig) je haar opzij. Teken vervolgens de contouren van je gezicht op de spiegel met lippenstift of iets anders dat gemakkelijk te verwijderen is. Klaar? Doe een stap naar achteren en bekijk welke vorm je op de spiegel ziet staan!

Brillen voor een vierkant gezicht

Brillen voor een vierkant gezicht

Heb je uitgesproken jukbeenderen, een breed voorhoofd en/of een hoekige kaak? Dat combineert het beste met ronde en ovale vormen. Deze montuur vormen verzachten de harde trekken. Je kunt beter niet kiezen voor vierkante hoekige monturen.

Brillen voor een rond gezicht

Brillen voor een rond gezicht

Kies met een rond gezicht niet voor een rond montuur, want juist een contrasterende hoekige vorm zal je gezicht langer en slanker doen lijken. Een smalle vorm heeft de voorkeur, omdat dit de aandacht naar boven trekt, waardoor je gezicht er langer in plaats van ronder uitziet. Kies een montuur dat even breed of iets breder is dan het breedste deel van je gezicht.

Brillen voor een langwerpig gezicht

Brillen voor een langwerpig gezicht

Bij een smal gezicht dat in de lengte overal ongeveer even breed is, staat een vierkante of ronde bril het mooiste. Deze vormen zorgen ervoor dat je gezicht minder lang lijkt. Een langwerpig gezicht kan goed een iets groter montuur hebben, omdat dit vaak in balans is met de rest van het gezicht.

Brillen voor een diamantvormig gezicht

Brillen voor een diamantvormig gezicht

Als je brede jukbeenderen hebt met een smal voorhoofd en kin, dan staat een montuur met ovalen glazen of afgeronde hoeken je het mooist. Ook een glasbril zonder rand is een goede keuze.

Brillen voor een ovaal gezicht

Brillen voor een ovaal gezicht

Een ovaal gezicht is meestal symmetrisch en combineert met de meeste monturen: denk bijvoorbeeld aan een pilotenbril of vierkante glazen. Bij deze vorm gezicht staan vrijwel alle soorten brilmonturen goed.

Brillen voor een hartvormig gezicht

Brillen voor een hartvormig gezicht

Een hartvormig gezicht is breed van boven en smal toelopend naar de kin. Kies bij een hartvormig gezicht voor een pilotenbril of gedeeltelijk randloze bril. Die staan je waarschijnlijk heel erg goed!

Ook je haarkleur is belangrijk! Want, welke kleur past bij mij?

Bil bij haarkleur

Om de juiste bril te kiezen, hangt de keuze ook af van je haarkleur.

  • Bruin: Mensen met bruin haar kunnen het beste de warmte van de kleur bruin in de kleur van het brilmontuur laten terugkomen. Kleuren als bruin, legergroen, roze, okergeel, dieprood, goud en mahonie zijn meestal een goede keuze.


  • Blond: Bij blondharigen is het belangrijk om te bepalen of de ondertoon niet meer neigt naar bruin. In dat geval geldt het advies voor bruinharigen. Maar veel mensen met blond haar kunnen ook kiezen voor grijs (titanium), pastelkleuren, koraal, groen en rood. Een zwart montuur kan het gezicht hard maken.


  • Rood: Roodharige mensen kunnen sterke kleuren dragen zoals zeegroen, koper en chocoladebruin, maar ook kiezen voor natuurlijke zachtere kleuren, zoals kaki en crème. Geel is meestal niet zo’n goede keuze.


  • Zwart: Zwartharigen staan zwarte en of bruingevlekte brilmonturen of metaalkleuren goed, maar een iets gewaagdere keuze kan ook, zoals blauw of rood. Zwartharigen kunnen beter zachte kleuren vermijden.


  • Grijs: Mensen met grijze haren kunnen goed experimenteren met felle kleuren zoals rood, marineblauw en groen. Ook een zwart montuur kan prima. Geel of bruin is meestal niet de beste keuze.
Bil bij haarkleur

Pas verschillende brilmonturen

Vanzelfsprekend zijn bovenstaande adviezen tips en geen 'moetjes', hopelijk helpt het jou bij het uitzoeken van je nieuwe bril. Jouw persoonlijke voorkeur speelt natuurlijk een grote rol. Het is slim om bij de keuze van een montuur iemand mee te nemen die je goed kent, zodat je geholpen kan worden bij de keuze.

Bij Hans Anders mag je vrijblijvend naar hartelust monturen passen. Tip: Probeer vooral ook een aantal monturen, waarvan je in eerste instantie niet zo enthousiast wordt. Zo kun je verschillende mogelijkheden wegstrepen en dan vind je vast en zeker de bril die jouw look helemaal af maakt.