1.

Was en droog je handen

2.

Spoel je bril af onder een zachte straal kraanwater

3.

Gebruik per glas een druppeltje zeep

4.

Spoel je bril af en maak droog

Waarom moet je je bril onderhouden? Simpel. Door zuinig te zijn op je bril, verleng je de levensduur en geniet je langer van scherp zicht. Volg onze tips voor om je bril goed schoon te maken. De schoonmaaktips helpen je ook om je zonnebril, veiligheidsbril en sportbril in topconditie te houden.

Zo maak je je bril schoon in 4 simpele stappen:


Stap 1: Was en droog je handen

Was altijd eerst je handen met zeep of afwasmiddel en droog ze af met een schone, pluisvrije handdoek. 

Brillendoekje

Stap 2: Spoel je bril af onder een zachte straal kraanwater

Begin met afspoelen van je bril, zodat je geen krasjes op je glazen krijgt bij de volgende stappen van het schoonmaken. Let op dat het water niet te heet is, want dat kan de coating beschadigen.

Stap 3: Gebruik per glas een druppeltje zeep

Doe op elk glas een druppel (lotionvrije) zeep en wrijf zachtjes over beide zijden van de glazen en delen van het montuur. Let ook op de randen waar het glas het frame raakt. Vuil, stof of huidolie kan zich hier ophopen.Stap 4: Spoel je bril af en maak droog

Let erop dat je alle zeep weer afspoelt onder de kraan. Droog je bril dan af met een schone zachte doek die gewassen is zonder wasverzachter. Een nieuw microvezeldoekje is eigenlijk het meest geschikte materiaal.

Glanzend schone bril

Bij Hans Anders vind je ook handige onderhoudsproducten om je bril glanzend schoon te maken. Bekijk onze handige schoonmaaksetjes, anti-condens doekjes of ultrasoon reiniger. Wist je trouwens dat je je brillendoekje gewoon kunt wassen in de wasmachine? Zo heb jij keer op keer een schone bril!  

Wat je beter niet kunt doen met je bril

Bij verkeerd reinigen van je bril kan je coating beschadigen of kunnen er krasjes ontstaan. Zonde en niet nodig. Lees daarom ook wat je vooral NIET moet doen bij het schoonmaken van je bril: 

Alcoholdoekjes, ja of nee?

Hans Anders raadt het gebruik van deze doekjes af. De alcohol kruipt in de aanwezige krasjes en kan ervoor zorgen dat de ontspiegeling- en/of kraswerende laag loslaat. Bovendien bevatten ook deze doekjes houtvezels, met krasjes tot gevolg.

Bril schoonmaken doekje

Met je overhemd je bril schoonmaken? 

Niet een heel goed idee. Een overhemd, blouse of andere kleding kan krassen op je glazen veroorzaken. Net zoals keukenpapier, tissues of toiletpapier. 


Je bril in de vaatwasser? 

Natuurlijk is een vaatwasser ideaal voor het schoonmaken van glaswerk, zoals limonadeglazen of wijnglazen. Maar voor je bril is dit een echte no-go. De hoge temperaturen van de afwasmachine kunnen je brilglazen, coating en montuur beschadigen of vervormen. 

Bril schoonmaken doekje

Zo berg je je bril veilig op

Je bril berg je het best op in een harde brillenkoker. Heb je die niet bij je? Zorg er dan in ieder geval voor dat je bril met de glazen naar boven ligt.

Secuur met temperatuur

Let op met te hoge of lage temperaturen. Extreme temperaturen kunnen je bril namelijk vervormen en de coating beschadigen. Laat je bril daarom nooit liggen op het dashboard van je auto of in de sauna. 

Meer advies van Hans Anders