Heb je moeite met het lezen van kleine lettertjes? Of merk je dat je je telefoon steeds iets verder van je af moet houden om een whatsappje te lezen? Dan kan het zijn dat je verziend bent. Wat dat betekent? Dat leggen we graag aan je uit.

Verziendheid

Wat is de oorzaak van verziendheid?

De betekenis van hypermetropie of hypermetroop is in de volksmond verziendheid. Je ogen wisselen gedurende de dag talloze keren tussen iets van dichtbij of veraf bekijken. Dit scherpstellen noemen we accommoderen. Wanneer je verziend bent, is je oogbal te kort en kan het invallende licht niet op de juiste manier door het hoornvlies op het netvlies wordt ‘gebroken’. Het licht valt net achter je netvlies, wat een wazig zicht veroorzaakt.

Bij een lichte afwijking, kan iemand met verziendheid het beeld zelf bijstellen door middel van accommoderen. Bij kinderen gaat dit bijstellen meestal zonder veel moeite. Naarmate iemand ouder wordt, kan dit meer inspanning kosten. Het kan zelfs klachten zoals hoofdpijn veroorzaken.

En bijziendheid dan?

Verziendheid is het tegenovergestelde van bijziendheid. Als je bijziend bent, dan zie je dus juist heel scherp van dichtbij en wazig van veraf. We vertellen je ook graag meer over bijziendheid.

Verziend
Bijziend