Meest gelezen advies over zien

Ontstoken oog. Wat nu?

Je ogen zien er niet goed uit en misschien voel je je niet fit. En het belangrijkste: je wilt er zo snel mogelijk vanaf! Wat te doen bij een als je oog ontstoken is? Wij geven antwoord.

Lees meer button arrow

Opticien, optometrist of oogarts?

Een oogarts en een opticien hebben verschillende belangen en taken. Voor bepaalde zaken kun je niet bij de oogarts terecht en moet je naar de opticien, en andersom.

Lees meer button arrow

Glaucoom

Glaucoom?

Het ontstaan van glaucoom heb je vaak zelf niet in de gaten, omdat je meestal geen klachten hebt. Daarom noemen ze het ook wel een sluipmoordenaar. De oorzaak? Dat is een verhoogde oogdruk. Dit is iets wat je niet voelt, maar er wél is. Vaak ontdekt de opticien het bij toeval, tijdens een controle.

Lees meer

Ooglaseren

Ooglaseren, iets voor jou?

Heb je een hoge sterkte en ben je je bril beu? Draag je al jaren lenzen, maar zitten ze niet meer prettig? Misschien is laseren voor jou een optie. We vertellen je hoe het werkt en wat de voor- en nadelen van ooglaseren zijn.

Lees meer

BijziendBen je bijziend?

Heb je moeite met het lezen van verkeersborden op een grote afstand? Of merk je dat je gezichten niet makkelijk herkent op straat? Dan kan het zijn dat je bijziend bent. Wat dat betekent? Dat leggen we graag aan je uit.

Lees meer

Soorten oogtesten

Soorten oogtesten

Er zijn verschillende oogtesten, waarmee je een indicatie krijgt van hoe goed je kunt zien. Hieronder bespreken we twee van de meest gebruikte soorten oogtesten.

Lees meer

Vierkante ogen

Vierkante ogen?

De ogen van je kind wil je graag gezond houden. Ze moeten immers nog een heel leven mee! Toch kan dat in dit digitale tijdperk best een uitdaging zijn. Al die schermpjes zorgen soms voor de figuurlijke vierkante ogen, slechter slapen en andere klachten.

Lees meer

Vakantietips voor brildragers

Vakantietips voor bril- en lensdragers

Ga je binnenkort op vakantie en draag je een bril of lenzen? Dan is het verstandig om met een aantal punten rekening te houden voordat je gaat reizen. Check hieronder de speciale tips voor brildragers of de tips voor lenzendragers. Zo voorkom je nare verrassingen in het buitenland en kun je optimaal van je vakantie genieten.

Lees meer

Multifocale glazen

Wat kosten multifocale glazen?

Betaal niet teveel voor multifocale bril. Ontdek bij Hans Anders onze voordelige prijzen via onze handige prijscalculator.

Lees meer

Lui oog

Lui oog van oorzaak tot behandeling

Een lui oog heeft niks met vermoeidheid te maken. Maar wat is een lui oog dan wel? Wat zijn de oorzaken en symptomen en hoe behandel je het? Over een paar minuten weet je het.

Lees meer

VerziendBen je verziend?

Heb je moeite met het lezen van kleine lettertjes? Of merk je dat je je telefoon steeds iets verder van je af moet houden om een whatsappje te lezen? Dan kan het zijn dat je verziend bent. Wat dat betekent? Dat leggen we graag aan je uit.

Lees meer

Weetjes over ogen

Wist je dit over ogen?

Ogen zijn interessante en complexe organen waarmee je beelden kunt waarnemen. Er zijn een heleboel interessante weetjes en fabeltjes die de rondte doen over ogen. Wij informeren je graag met wat bijzondere wist-je-datjes! 

Lees meer

Kleurenblind

Ben je kleurenblind? Doe de test

Mannen zijn vaker kleurenblind dan vrouwen. Namelijk 8 tot 10 procent van de mannen lijdt eraan en slechts een half procent van de vrouwen. Ben je kleurenblind, dan betekent dit dat je sommige kleuren niet goed ziet of soms zelfs helemaal geen kleuren ziet. 

Lees meer

Astigmatisme

Wat is astigmatisme (cilinderafwijking)?

Heb je soms last van een wazig beeld? En kan je niet goed zien van ver én van dichtbij? Dan heb je waarschijnlijk last van astigmatisme, oftewel een cilinderafwijking. Dit is een veel voorkomende oogafwijking. We vertellen je er graag meer over. 

Lees meer

We zijn er om je te helpen. Bekijk ons advies

Oogtest voor kinderen

Vanaf welke leeftijd ga je naar de opticien? Het is belangrijk om te weten of je kind goed ziet. Als je kind niet goed kan zien, kan dat namelijk invloed hebben op zijn of haar ontwikkeling.

Lees meer button arrow

Anatomie van je oog

Hoe zit het oog in elkaar? En hoe functioneert het? Je herinnert het je misschien nog van de biologieles van vroeger. Laten we onze kennis even opfrissen met een snelle les ooganatomie, oftewel de opbouw van je oog.

Lees meer button arrow

Optische illusies

Iedereen kent ze: optische illusies. Afbeeldingen of illustraties waar je helemaal gek van wordt omdat je ze maar niet kunt begrijpen. Maar wat gebeurt er nou bij het zien van zo’n optische illusie? Hoe word je bedrogen? We leggen het haarfijn voor je uit.

Lees meer button arrow