Draag je lenzen, dan weet je ervan: je hebt lenzenvloeistof nodig. En er zijn heel veel soorten lenzenvloeistof. Weet je niet welke je moet kiezen? Dat snappen wij wel. Maar is wel echt een reden voor. We leggen het je graag uit!

Meer draagplezier met de juiste vloeistof

Je staat er misschien niet zo bij stil. Het overgrote deel van de contactlensdragers ervaart ook geen problemen. Maar je lenzen - en je ogen - zijn kwetsbaar. Vuiltjes, bacteriën en zelfs make-up resten kunnen je ogen wel degelijk beschadigen. Denk aan ontstekingen, irritatie of slecht(er) zicht. Natuurlijk wil je dit voorkomen en maak je elke avond trouw je lenzen schoon om die vuiligheid weer te verwijderen. En daar komt de vloeistof om de hoek kijken.

Maakt het dan echt uit welke vloeistof je daarbij gebruikt? Zeker. En veel ook zelfs. Wist jij dat lenzenvloeistof invloed kan hebben op de duurzaamheid van je lenzen, het draagplezier en zelfs op de gezondheid van je ogen?

Verschillende vloeistoffen

Er zijn minstens net zoveel lenzenvloeistoffen als dat er contactlenzen zijn. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Zoveel keuze lijkt overbodig. Maar niets is minder waar.

Vergelijk het met crèmespoeling. Je kiest een product wat het best bij de eigenschappen van je haar past. En het werkt nog beter als je ook de shampoo van hetzelfde merk gebruikt.

Verschillende vloeistoffen

Lenzen, de vloeistof en je ogen vormen samen een soort magische driehoek. Ieder oog is anders, daar past een bepaald soort contactlens bij en elke contactlens is weer gemaakt van een ander materiaal. Wat weer vraagt om een vloeistof die zo is samengesteld dat het materiaal waarvan de lens gemaakt is optimaal gereinigd wordt.

Zomaar wisselen van lenzenvloeistof is dan ook geen goed idee.

Verschillende vloeistoffen

Welke lenzenvloeistof kies je dan?

Lenzenvloeistof is een vloeibaar goedje vol bacteriedodende stoffen. De samenstelling ervan varieert. Zo zijn er aparte vloeistoffen voor zachte en harde lenzen, voor mensen met droge ogen of gevoeligheid voor allergische ontstekingsreacties. De contactlensspecialist weet precies welke vloeistof bij welke soort lenzen én jouw ogen past. Vraag het dus gewoon eens.

Om je niet helemaal in onwetendheid te laten, gaan we hieronder in op de verschillende soorten onderhoudsproducten die er zijn.

Verschillende soorten lenzenvloeistoffen:

De makkelijkste vloeistof is alles in één lenzenvloeistof. Die kun je, zoals de naam al zegt, voor alles gebruiken: het verwijderen van proteïnen, bacteriën, schimmels en acanthamoeba, afspoelen, desinfecteren, bewaren en bevochtigen.

Waterstofperoxide en ogen? En dan vertellen we je ook nog dat dit ideaal is voor gevoelige ogen. De combinatie klinkt wat gek, maar zo’n vloeistof reinigt geweldig. Je moet er wel iets meer bij nadenken dan bij de alles in één vloeistoffen. Waterperoxide wil je inderdaad niet zomaar in je oog.

Bij sommige van deze vloeistoffen wordt de waterstofperoxide tijdens het bewaren al omgezet in een neutrale stof (reinigen en verzorgen in één fase). Dan kun je de lenzen ‘s ochtends gewoon in doen.

Bij andere types moet je de maandlenzen afspoelen met een neutraliserende vloeistof (reinigen en verzorgen in twee fases) voordat je de lenzen in doet. Vraag dit dus even goed na.

Zoutoplossingen zijn geconserveerd en pH-neutraal. PH is de afkorting voor de Latijnse term ‘potentia hydrogenii’ en betekent ‘waterstof-ionen-concentratie’, ofwel de zuurgraad. Eigenlijk geeft de pH-waarde simpelweg aan hoe zuur een oplossing, zoals lenzenvloeistof of zeep, is.

Als lenzenvloeistof pH-neutraal is, dan betekent dit dat de pH-waarde gelijk is aan de pH-waarde van jouw ogen. Zoutoplossingen gebruik je voor het afspoelen en inzetten van contactlenzen.

Heb je regelmatig last van droge of rode ogen? Of irritatie, veroorzaakt door stof, pollen of luchtverontreiniging? Oogdruppels kunnen voor verlichting zorgen. Ze verhogen het draagcomfort van elk type contactlens.

Oogdruppels zijn ook een fijne ondersteuning op plekken waar de airco aanstaat, als je gaat vliegen, of neem ze mee naar school of werk.

Geen zin meer in vloeistoffen? Kies dan voor daglenzen.

Lenzenvloeistof online bestellen

Lenzenvloeistof online bestellen

Als je eenmaal weet welke lenzenvloeistof jij nodig hebt, kun je deze lekker makkelijk online bestellen. Je kunt kiezen uit lenzenvloeistoffen van Easy Wear, ReNu en Alcon. Dat is heel gemakkelijk, want als je eenmaal jouw product één keer via onze webshop hebt besteld, kun je bij een volgende keer gemakkelijk je bestelling herhalen.Heb je (nog) geen idee of wil je overstappen naar een andere vloeistof? We weten er veel van. Vraag onze medewerkers gerust het hemd van het lijf. Over contactlenzen dan. Ze helpen je graag verder.

Hans Anders Opticien

Persoonlijk advies nodig?

Maak een afspraak met onze contactlensspecialist wanneer het jou uitkomt!