5 weetjes over varifocusglazen

Bril op, bril af, bril op... Met een varifocusbril - ook wel multifocale of varifocale bril genoemd - hoef je niet steeds te wisselen tussen je gewone bril en je leesbril. Dankzij de verschillende sterktes in het glas kun je met één bril nodig om veraf én dichtbij scherp te zien. Handig!

1.  Wat zijn varifocusglazen?
Varifocusglazen zijn brilglazen waarin sterkte voor veraf en sterkte voor dichtbij gecombineerd zijn door middel van een natuurlijk verloop van plus- naar min-sterkte. Je kunt er dus op elke gewenste afstand scherp mee zien. Autorijden? Klussen? Lezen? Met varifocusglazen heb je er maar één bril voor nodig. En daarmee hebben we meteen het grootste voordeel van deze glazen te pakken.

2.  Wanneer zijn varifocusglazen handig?
Varifocusglazen zijn bedoeld voor mensen die een bril nodig hebben voor veraf én dichtbij. Vanaf ongeveer 42 jaar krijgen steeds meer mensen moeite om dichtbij scherp te stellen. Dan neem je er toch een leesbril naast? Dat kan natuurlijk. Maar het nadeel van twee verschillende brillen is dat je continu moet switchen. Bril op, bril af, bril op… Met een varifocusbril heb je daar geen last van! We zien dan ook dat 90% van de 40-plussers kiest voor een bril met varifocusglazen.

3.  Vertekening: iets om rekening mee te houden.
Hoewel varifocusglazen veel gemak geven, is het goed om te weten dat ze een zekere gebruiksaanwijzing hebben. Om op alle afstanden scherp te zien moet je namelijk op een bepaalde manier door het glas kijken. Dat komt doordat de sterkte oploopt in het glas.

De leessterkte zit onderin, voor de tussenafstanden kijk je door het middendeel en de vertesterkte voor de grote afstand zit boven in het glas. Door deze oplopende sterkte zie je wazige vlakken aan de zijkant en de binnenkant van het glas. Dit noemen we vertekening. Zo lang je op de juiste manier door het glas kijkt, heb je hier geen last van. Wel zul je iets vaker je hoofd moeten meedraaien. Als je eraan gewend bent, merk je het niet meer.

4.  Neem de tijd om te wennen aan varifocusglazen
Het kan even wennen zijn als je voor het eerst varifocusglazen gaat dragen, want je hersenen en ogen moeten een andere manier van kijken aanleren. De één is na een paar dagen gewend en bij de ander kan het enkele weken duren. Bij Hans Anders krijg je een gewenningsperiode van 2 maanden voor multifocale glazen. Ben je niet tevreden en zijn je glazen onbeschadigd, dan mag je ze na deze periode ruilen voor een ander type multifocale glazen met deze dezelfde glasopties of twee aparte brillen voor lezen en voor veraf.

5.  Kies uit verschillende soorten varifocusglazen.
Er zijn verschillende soorten varifocusglazen. Het verschil zit vooral in het kijkcomfort. Onze luxere varifocusglazen (Varifocus Excellent en Varifocus Individual) worden volledig op maat gemaakt. Bij dit type glazen is de vertekening het kleinst. Bij de (goedkopere) Varifocus Basic- en Varifocus Traditional-glazen is de vertekening iets groter. Je moet gerichter kijken en wat vaker je hoofd in de kijkrichting meebewegen. De één vindt dit niet prettig, de ander is er zo aan gewend. Dit verschilt sterk per persoon. Onze opticiens helpen je natuurlijk om de beste keuze te maken.

Varifocusglazen, iets voor jou?
De varifocusbril is bij Hans Anders de meest verkochte bril. Ben je benieuwd of varifocusglazen ook bij jouw ogen passen? Kom dan gerust langs in onze winkel en laat je adviseren door één van onze deskundige opticiens.