En dan komt er ineens ‘Mag ik contactlenzen?” uit de mond van je brildragende kind. Niet raar van opkijken. Misschien vind jij dat een bril heel leuk staat, maar het kan goed zijn dat je kind daar héél anders over denkt.

Kinderen kunnen echt een hekel hebben aan hun bril. Niet in de laatste plaats veroorzaakt door de mening van vriendjes. Maar goed, hoe zit dat dan, lenzen bij kinderen? We vertellen je graag meer over de factoren waar je rekening mee moet houden als je kind lenzen wil.

Vanaf welke leeftijd contactlenzen?

De eerste vraag die je als ouder te binnen schiet is waarschijnlijk: kan dat al, lenzen bij mijn kind? Als we puur zouden kijken naar de groei van het oog dan is dat vanaf 8 jaar klaar voor lenzen. Voor die tijd is het nog mogelijk om een zogenaamd lui oog te ontwikkelen. Lenzen zijn niet schadelijk voor de groei van de ogen van je kind, dus het dragen van een bril of lenzen maakt in dat opzicht niet uit.

Wat wel meespeelt, is hoe verantwoordelijk jouw kind is. Er horen immers wat taken bij lenzen dragen: elke dag indoen, uitdoen en schoonmaken. Lenzen zijn kwetsbaar, en ogen helemaal. Je kind moet om kunnen gaan met hygiëne en handig genoeg zijn om de lenzen in- en uit te doen.

De leeftijd waarop een kind daarvoor genoeg discipline heeft is per kind verschillend. Twijfel je daarover? Test het dan. Kijk of je kind een maand lang elke avond uit zichzelf tanden kan gaan poetsen. Als dat lukt, is het waarschijnlijk wel klaar voor contactlenzen, ongeacht de leeftijd.

Een bril of lenzen voor je kind?

Een bril of lenzen voor je kind?

Voor een jong kind is het logisch om voor een bril te kiezen. Kinderen zijn immers nog erg onbezonnen en onberekenbaar als ze klein zijn. Dan is een stevige bril verstandiger dan kwetsbare lenzen. Maar sporten en spelen kan veel prettiger met contactlenzen in. Want dan is er geen bril die steeds af kan vallen. Bovendien is het gezichtsveld van je kind groter met lenzen in. Je weet zeker het altijd een actuele sterkte draagt, want lenzen pas je makkelijker aan dan glazen. En tot slot geven lenzen vaak een enorme boost aan het zelfvertrouwen van je kind. Dat laatste is meestal ook de reden dat je kind zelf vraagt om contactlenzen.

Zwemmen met lenzen? Alleen met daglenzen en als je ze na het zwemmen weggooit. Lees hier meer over zwemmen met lenzen.

Soorten contactlenzen voor kinderen

Oriënteer je je op contactlenzen voor je kind, dan valt op dat er veel verschillende soorten lenzen zijn. Harde en zachte lenzen, daglenzen en maandlenzen. En dan speelt ook het materiaal waarvan ze gemaakt worden nog mee.

Wij adviseren zachte contactlenzen voor kinderen. Simpelweg omdat deze de vormontwikkeling van het oog niet in de weg staan. Verder stellen wij altijd silicone hydrogellenzen voor. Deze hebben een hoger zuurstofdoorlatend vermogen en zijn comfortabeler voor het oog.

En als je kind net begint met het dragen van contactlenzen, zijn daglenzen het makkelijkst. Deze gooi je aan het eind van de dag weg. Zo kan je kind wennen aan het dragen van contactlenzen en het in- en uitdoen ervan. Het leren omgaan met het schoonmaken volgt dan later. Daglenzen zijn per stuk goedkoper, waardoor het minder pijnlijk voor je portemonnee is als je er eentje kwijt raakt.

Wil je kind contactlenzen blijven dragen in plaats van een bril, dan kun je overstappen op maandlenzen (hierbij hoort dan wel de schoonmaakroutine). Deze zijn namelijk voordeliger.

Soorten lenzen


Soorten lenzen

Lenzen voor jouw kind?

Denk je dat je kind toe is aan contactlenzen? Laat dan eens een oogtest doen door een contactlensspecialist. Deze beoordeelt de sterkte en gezondheid van het oog. Bijvoorbeeld of het oog genoeg traanvocht maakt om lenzen te kunnen dragen. Je weet dan pas of lenzen echt een optie zijn. Zo’n oogtest is bij Hans Anders gratis en vrijblijvend.

Wil je inderdaad contactlenzen voor je kind, dan geeft de contactlensspecialist advies over het indoen, uitdoen en schoonmaken ervan. We oefenen zelfs met je kind. Heel ongedwongen.