Lenzen zijn comfortabel en daarom draag je ze waarschijnlijk het liefste dag en nacht. Misschien zijn ze zelfs iets té comfortabel en worden deze fijne, kleine lees venstertjes weleens vergeten om uit te doen voordat je onder de wol kruipt.

De verleiding om ze in te laten is groot wanneer je graag nog even leest, televisie kijkt of nog even op je tijdlijn op social media scrollt op je telefoon maar je ogen eigenlijk al bijna dichtvallen. Hoe onschuldig is slapen met lenzen nu eigenlijk?

Wat zijn de gevolgen van in slaap vallen met lenzen?

Tijdens het slapen knipperen je ogen niet waardoor ze onvoldoende zuurstof krijgen met droge ogen als gevolg. Behalve dat je ogen droog worden wanneer je met lenzen slaapt, kunnen ze ook rood, dik en pijnlijk aanvoelen.

Dat komt omdat er weinig traanvocht tussen het hoornvlies en de lens is geweest tijdens de nachtrust. Soms zwelt het bindvlies zelfs op en kunnen de lenzen zich gemakkelijk vastzuigen aan een het oog wat gevolgen heeft voor het hoornvlies of erger, het kan ook gebeuren dat je minder scherp gaat zien.

Probeer dus echt je lenzen uit te doen voordat je gaat slapen om erger te voorkomen.

Is slapen met lenzen in gevaarlijk?

Is slapen met lenzen in gevaarlijk?

Slapen met je lenzen in is dus helaas niet zonder gevaar. Hans Anders wil je daarin niet bang maken maar wel behoeden voor wat kan gebeuren. Mocht je toch per ongeluk in slaap zijn gevallen met je lenzen in, probeer ze dan heel voorzichtig te verwijderen.

Doe je dat onzorgvuldig dan kan je hoornvlies beschadigen wat weer kan leiden tot infecties van het bind- of hoornvlies.

Maakt het uit of je in slaap valt met harde of zachte contactlenzen?

De meeste moderne zachte lenzen laten voldoende zuurstof door overdag. Maar tijdens het slapen zijn de ogen dicht en komt er weinig tot geen zuurstof door dat geldt ook voor harde lenzen. We raden zowel het slapen met harde lenzen als het slapen met zachte lenzen af.

Dus problemen liggen op de loer als je in slaap valt met ‘gewone’ lenzen. De uitzondering hierop zijn weeklenzen die zijn veel dunner en speciaal gemaakt om langer te dragen dus ook ’s nachts.

Uurtje slapen met lenzen, kan dat wel?

Een dutje van ongeveer een half uur is geen probleem, voor geen enkel type lens. Je ogen kunnen misschien iets droger aanvoelen bij het wakker worden.

Er zijn wel lenzen waar je een nacht mee kan slapen Hans Anders heeft deze weeklenzen in het assortiment.

Liever advies in de winkel, dat kan ook maak geheel vrijblijvend een afspraak en laat je goed informeren want voorkomen is beter dan…!

Tips als je in slaap bent gevallen met lenzen in

Wat kan je het beste doen als je een nacht hebt doorgebracht met je lenzen nog in? Schiet niet in de paniek maar blijf rustig.

We geven je hieronder een aantal tips:

Tips als je in slaap bent gevallen met lenzen in
  • Druppel wat lenzenvloeistof of een zoutoplossing in de ogen en wacht een aantal minuten tot de lens zacht wordt en verwijder ze daarna.
  • In plaats van vloeistof druppelen, kun je de ogen ook voorzichtig masseren, zodat er traanvocht wordt aangemaakt. Het vocht helpt om de lenzen weer wat gemakkelijker uit te doen.
  • Drink veel water dat helpt ook om je ogen weer wat vochtiger te krijgen.
  • Draag 1 of 2 dagen een bril, zodat de ogen rust krijgen.
Tips als je in slaap bent gevallen met lenzen in
Opticien

Twijfel je wat je moet doen?

Neem dan gerust contact met onze oogspecialist bij jou in de buurt op.