U heeft een gehoorapparaat aangeschaft om beter te kunnen horen. En nu wilt u natuurlijk zo goed en zo lang mogelijk van uw hoorapparaat genieten. Daarom is het belangrijk om uw hoortoestel regelmatig te reinigen. Hoe? Dat leggen we graag uit.

Waarom uw hoorapparaat reinigen?

De eerste reden om uw hoortoestel te reinigen, is voor de hygiëne. Daarnaast gaat een goed onderhouden gehoorapparaat gewoon veel langer mee. Hoe beter u het schoonmaakt, hoe langer de levensduur van het hoortoestel.

Hoe moet u het hoortoestel schoonmaken?

Hoe u uw gehoorapparaat moet reinigen, hangt af van het type hoortoestel. Belangrijk is dat uw het gehoorapparaat in elk geval dagelijks schoon wrijft met een zachte, droge doek of tissue.

Gebruik geen alcohol, oplosmiddelen of gewone schoonmaakmiddelen. Deze kunnen uw gehoorapparaat beschadigen. Uw audicien heeft speciale reinigingssets voor hoortoestellen te koop, of bestel direct via onze webshop.

Hoortoestellen

Hoortoestel achter het oor reinigen

Heeft u een gehoorapparaat dat achter uw oor zit? Dan zit het hoortoestel met een slangetje vast aan het oorstukje. Het hoortoestel zelf maakt u schoon met een hygiënisch doekje, dat bacteriën doodt.

Het oorstukje maakt u schoon met een vochtige doek. Daarnaast adviseren we het oorstukje wekelijks te reinigen met een bruistablet. Deze maakt oorsmeer zacht en doodt bacteriën. Met een ragertje houdt u het ontluchtingskanaal van het oorstukje schoon.

Hoortoestellen

Onzichtbaar hoortoestel reinigen

Draagt u uw hoorapparaat in het oor? Dan is er veel contact met huidvetten en oorsmeer en is elke dag reinigen geen overbodige luxe. Maak het hoortoestel schoon met een desinfecterend doekje.

Ook is het belangrijk dat u de microfoon opening schoon houdt. Hiervoor krijgt u van de audicien een speciaal borsteltje. De filter moet u, afhankelijk van de hoeveelheid oorsmeer, eens in de een of twee maanden vervangen.

Luidspreker in het oor

Luidspreker in het oor reinigen

Wanneer u een hoortoestel heeft met een speaker in het oor, gaat schoonmaken als volgt: Aan de speaker zit een dome. Dit is een soort siliconen parapluutje. Maak deze minimaal een keer per week schoon met een hygiënisch doekje. Hiermee verkleint u de kans dat de filter verstopt raakt.

Het hoortoestel zelf kunt u ook met een hygiënisch doekje schoonmaken. De filter moet eens per maand of twee maanden vervangen worden. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid oorsmeer.

Uw hoortoestel laten drogen

Gebruikt u uw gehoorapparaat dagelijks, laat het dan ook dagelijks drogen. De audicien verkoopt hiervoor speciale droogdozen. Bij Hans Anders heten deze Perfect Dry Luxe.

De uv-lamp in de doos verwarmt het hoortoestel, zodat vocht verdampt. Bovendien doodt het uv-licht ook nog eens bacteriën. In de nieuwste hoortoestellen met oplaadbare luidsprekers zit een droogfunctie ingebouwd. Zo wordt uw gehoorapparaat droog terwijl u hem oplaadt.

Advies van de audicien

De audiciens van Hans Anders staan voor u klaar. Ook als u vragen heeft over het schoonmaken van uw hooroplossing of gehoorapparaat.