Soorten lenzen

Contactlenzen zijn er in allerlei soorten en maten, maar welke passen het beste bij jou?

Lenzen

Wat zijn lenzen precies?

Met contactlenzen kun je sterkte afwijkingen, zoals bijziendheid, verziendheid en presbyopie corrigeren. Lenzen worden gemaakt van een speciaal soort  kunststof (polimeer) en deze ligt op het traanvocht van het oog. Een contactlensspecialist kan je adviseren en samen kun je kijken welke lenzen voldoen aan jouw wensen en geschikt zijn voor jouw ogen. Hiervoor maak je eenvoudig online een afspraak.

Voordelen van contactlenzen
Contactlenzen dragen heeft veel voordelen:

  • Je voelt ze in principe niet zitten, dus het draagcomfort is erg hoog
  • Contactlenzen zijn praktisch onzichtbaar
  • Je kunt ze eenvoudig combineren met een zonnebril zonder sterkte
  • Actief zijn, zoals sporten, is eenvoudig met contactlenzen
  • Lenzen kunnen, in tegenstelling tot een bril, niet beslaan
     

Soorten contactlenzen
Iedereen is anders. En ook ieder oog is anders. Daarom zijn er heel veel verschillende soorten contactlenzen. Er zijn lenzen die je één dag kunt dragen, twee weken of een maand. Voor mensen die vaak last hebben van droge ogen zijn er lenzen die gemaakt zijn van siliconen hydrogel, waardoor er meer zuurstof( 4 tot 5 keer zoveel) wordt doorgelaten. Daarnaast zijn er torische contactlenzen (ofwel cilindrische contactlenzen) en multifocale lenzen.

Zachte contactlenzen
Zachte contactlenzen

Zachte contactlenzen
Zachte lenzen zijn ideaal voor mensen die graag lenzen willen gaan dragen. Je bent over het algemeen snel gewend aan zachte contactlenzen, omdat het draagcomfort erg groot is. Zachte lenzen zijn gemaakt van een bepaald soort kunststof dat water opneemt. Hierdoor worden ze soepel en zacht en voelen ze erg comfortabel aan. Uiteraard zijn zachte contactlenzen ook geschikt voor mensen die al langer lenzen dragen, omdat ze zeer gemakkelijk in onderhoud zijn. Wij raden ook zachte lenzen aan als je lenzen wilt afwisselen met het dragen van een bril. Het assortiment biedt zachte daglenzen, zachte weeklenzen en zachte maandlenzen.

Torische lenzen
Heb je een cilinder, of zogenaamde astigmatisme, en heb je dus zachte lenzen met cilinder nodig? Dan geven torische lenzen je de mogelijkheid om weer scherp te zien. Dit zijn zachte contactlenzen die de sterkte afwijking aan je oog corrigeren. Astigmatisme is een oogafwijking waarbij je niet scherp kunt zien, zowel van dichtbij als van veraf.Normaal gesproken is het hoornvlies van je oog bolvormig (sferisch) en komen de stralen die van een punt waarnaar je kijkt uitgaan, op één punt op je netvlies samen. Bij astigmatisme is het hoornvlies niet bol, maar ovaal, als een rugbybal, waardoor beelden vervormd, uitgerekt worden. Met torische contactlenzen kun je deze afwijking corrigeren, waardoor je weer comfortabel en scherp kunt zien.

Multifocale lenzen
Multifocale lenzen zorgen er voor dat je scherp kunt zien zowel dichtbij als veraf. De lenzen zorgen ervoor dat de afstanden van dichtbij goed scherp gesteld worden. Wanneer de ogen zich gaan richten op verdere afstanden, worden de buitenste gedeeltes van de lens gebruikt. Je hersenen en ogen kunnen makkelijk schakelen tussen de verschillende afstanden met de multifocale lenzen.

 

Hydrogel of Syliconen hydrogel lenzen
Hydrogel lenzen hebben een grote plasticiteit en flexibiliteit. Ze zijn gemaakt van een kunststof die een grote tot zeer grote hoeveelheid vocht kan bevatten, waardoor de lens zeer flexibel is. De siliconen hydrogel lenzen worden gemaakt van een combinatie tussen hydrogel en siliconen, wat zorgt voor 4 tot 5 keer zoveel zuurstofdoorlaatbaarheid.  Het draagcomfort is bij deze lenzen over het algemeen hoger, omdat de ogen minder droog aanvoelen aan het einde van de dag. De meeste soorten lenzen zijn verkrijgbaar in zowel hydrogel als siliconen hydrogel variant. 

Tekst
Diverse soorten lenzen
Lenzen

Welke lenzen passen bij jou?
Samen met één van onze gediplomeerde contactlensspecialisten kun je uitvinden welke lenzen het beste bij jouw ogen en je wensen passen. Benieuwd welke lenzen het beste bij jou passen? Maak dan een afspraak met een contactlensspecialist bij een Hans Anders filiaal bij jou in de buurt.