Wat zijn lenzen precies?

Met contactlenzen kun je sterkte afwijkingen, zoals bijziendheid, verziendheid en presbyopie corrigeren. Lenzen worden gemaakt van een speciaal soort kunststof (polimeer). De lens ligt op het traanvocht van het oog.

Onze contactlensspecialist adviseert je graag over welk type lenzen passen bij jouw wensen en ogen. Hiervoor maak je eenvoudig online een afspraak.

Voordelen van contactlenzen

Voordelen van contactlenzen

  • Je voelt ze in principe niet zitten, dus het draagcomfort is erg hoog
  • Contactlenzen zijn praktisch onzichtbaar
  • Je kunt ze eenvoudig combineren met een zonnebril zonder sterkte
  • Actief zijn, zoals sporten, is eenvoudig met contactlenzen
  • Lenzen kunnen, in tegenstelling tot een bril, niet beslaan
Bestel je lenzen

Soorten contactlenzen

Iedereen is anders. En ook ieder oog is anders. Daarom zijn er heel veel verschillende soorten contactlenzen. Er zijn lenzen die je één dag kunt dragen, twee weken of een maand.

Voor mensen die vaak last hebben van droge ogen zijn er lenzen van siliconen hydrogel. Deze laten meer zuurstof door (4 tot 5 keer zoveel), waardoor je ogen minder droog aanvoelen. Daarnaast zijn er torische contactlenzen (ofwel cilindrische contactlenzen) en multifocale lenzen.

Zachte contactlenzen

Zachte lenzen zijn ideaal voor mensen die graag lenzen willen gaan dragen. Je bent over het algemeen snel gewend aan zachte contactlenzen, omdat het draagcomfort erg groot is.

Zachte lenzen zijn gemaakt van een bepaald soort kunststof dat water opneemt. Hierdoor worden ze soepel en zacht en voelen ze erg comfortabel aan. En ze zijn ook nog eens heel gemakkelijk in onderhoud en schoonmaken.

Wij raden zachte lenzen aan als je lenzen wilt afwisselen met het dragen van een bril. Het assortiment van Hans Anders biedt zachte daglenzen, zachte weeklenzen en zachte maandlenzen.

Torische lenzen

Heb je een cilinder afwijking, of zogenaamde astigmatisme, dan heb je dus zachte lenzen met cilinder nodig. Torische lenzen je de mogelijkheid om weer scherp te zien. Dit zijn zachte contactlenzen die de sterkte afwijking aan je oog corrigeren.

Astigmatisme is een oogafwijking waarbij je niet scherp kunt zien, zowel van dichtbij als van veraf. Normaal gesproken is het hoornvlies van je oog bolvormig (sferisch). De stralen van het punt waarnaar je kijkt komen op één punt op je netvlies samen.

Bij astigmatisme is het hoornvlies niet bol, maar ovaal, als een rugbybal, waardoor beelden vervormd of uitgerekt worden. Met torische contactlenzen kun je deze afwijking corrigeren, waardoor je weer comfortabel en scherp kunt zien.

Multifocale lenzen

Multifocale lenzen zorgen ervoor dat je scherp kunt zien, zowel dichtbij als veraf. De lenzen zorgen ervoor dat de afstanden van dichtbij goed scherp gesteld worden. Wanneer de ogen zich richten op verdere afstanden, worden de buitenste gedeelten van de lens gebruikt.

Je hersenen en ogen kunnen makkelijk schakelen tussen de verschillende afstanden met de multifocale lenzen. Bekijk meer informatie over multifocale lenzen.

Soorten lenzen

Hydrogel of Syliconen hydrogel lenzen

Hydrogel lenzen hebben een grote plasticiteit en flexibiliteit. Ze zijn gemaakt van een kunststof die veel vocht kan bevatten, waardoor de lens heel flexibel is.

De siliconen hydrogel lenzen worden gemaakt van een combinatie tussen hydrogel en siliconen. Dit zorgt voor 4 tot 5 keer zoveel zuurstofdoorlaatbaarheid. 

Het draagcomfort bij deze lenzen is hoger. Dit komt doordat de ogen minder droog aanvoelen aan het einde van de dag. De meeste soorten lenzen zijn verkrijgbaar in zowel hydrogel als siliconen hydrogel variant.

Soorten lenzen