Wat u moet weten over het gehoor

Gehoorproblemen komen vaker voor dan u denkt!

Wist u dat…

 • Meer dan 1.4 miljoen Nederlanders kampt met gehoorproblemen. Dat is bijna 10% van alle Nederlanders!
   
 • 88% van deze slechthorenden draagt geen gehoorapparaat. Dit is niet alleen vervelend voor uzelf en uw omgeving maar kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een rookmelder of het verkeer.
   
 • Geluiden boven 80 decibel kunnen gehoorbeschadiging opleveren terwijl men pas pijn ervaart rond 120 decibel. Ga na dat in horecagelegenheden de muziek al snel boven de 100 decibel uitkomt. U loopt dus al snel risico op gehoorschade. 
   
 • In de leeftijdscategorie 65 en ouder is 25-40% slechthorend. Hiervan heeft 40% moeite met het voeren van een gesprek met meerdere personen tegelijk. Van de 75-plussers heeft 14% zelfs moeite met het voeren van een gesprek met één persoon tegelijk.
   
 • 25% van de leeftijdscategorie 12-25 jaar heeft last van gehoorverlies. Niet geheel verassend lopen veel jongeren deze gehoorschade op tijdens het uitgaan.
   
 • Een van de herkenningspunten van slechthorendheid is een slechte focus tijdens een gesprek in een drukke ruimte. Houdt u dit dus eens in de gaten in de kantine tijdens de lunch op werk. Lees deze blog (link naar blog 1a) voor meer signalen van gehoorverlies.
   
 • Er wordt weleens gezegd dat vrouwen beter kunnen luisteren dan mannen; maar dat wordt door de mannen vaak ontkracht. Dat vrouwen beter kunnen horen dan mannen, is daarentegen toch echt waar. Het mannelijk gehoor neemt namelijk twee keer zo snel af, en mannen krijgen twee keer zo vaak last van gehoorverlies. Daarnaast horen vrouwen middelhoge tonen, zoals een huilende baby of het fluiten van vogels, beter dan mannen. Er is dus wel degelijk een verschil tussen mannen en vrouwen!
   
 • Gehoorschade is een permanente aandoening. Bescherm uw oren dus goed met oordoppen bij alle gelegenheden met harde muziek! 

Facts over oren en horen 

Toch leuk om te weten: je middenoor is niet groter dan...

 

 

Kom langs

Zoek dichtstbijzijnde winkel
Kijk hier

Doe een gratis test

Maak afspraak
Kijk hier