1.

Oorsuizen

2.

Moeite met focus op gesprek

3.

Geluid harder zetten

Het zachte ritselen van blaadjes of de krant, het opgewekt fluiten van de vogels, je favoriete muziek. Het zijn de kleine geluiden die de wereld mooier maken. Dit zijn ook de eerste geluiden die je niet meer hoort wanneer je gehoor beschadigd is.

Dingen missen is eeuwig zonde. Zeker als je het had kunnen voorkomen. Lees hier alles over gehoorschade, of jouw gehoor beschadigd is en hoe je het kunt voorkomen.

Wat is gehoorschade?

Wat is gehoorschade?

In je binnenoor zitten trilhaartjes. Deze zorgen ervoor dat je hersenen geluid kunnen waarnemen. Te lang, te veel of te hard geluid beschadigt deze trilharen. Ze raken simpelweg overbelast door de extreme geluidsgolven, waardoor ze kapot gaan.

Door beschadigde trilhaartjes is waarneming van geluid moeilijker en er ontstaat een constante piep in de oren: tinnitus. De trilharen herstellen niet. Eenmaal kapot is echt kapot. Gehoorschade is dus blijvend.

Wie krijgt gehoorschade?

Iedereen met oren kan gehoorschade oplopen. Er is dus geen leeftijd aan gebonden. Bijna 1 op de 4 jongeren heeft er in zekere mate last van. En in veel gevallen had het voorkomen kunnen worden.

Veel mensen weten niet genoeg over het ontstaan van gehoorschade. Ze weten bijvoorbeeld niet wat de grootste veroorzakers zijn.

Die informatie komt meestal te laat: als er twijfel ontstaat of het gehoor nog goed is. Op dat moment is de aandoening vaak al blijvend. Lees meer over de werking van je gehoor.

Wat veroorzaakt schade aan je oren?

Om nog jarenlang te kunnen blijven genieten van alle kleine geluiden die het leven mooier maken, zetten wij de oorzaken van gehoorbeschadiging op een rijtje. We geven je ook tips om blijvende gehoorschade te voorkomen.

Nr.1 oorzaak gehoorschade: muziek

Leuk nieuws is het niet, maar het is wel de waarheid. Luisteren naar je favoriete muziek is de grootste veroorzaker van gehoorschade. Omdat je die heerlijke beat of prachtige solo nét even iets te hard zet.

Even de radio op volumestandje ‘lak aan de buren’ zal niet direct iets beschadigen - behalve de relatie met de buren misschien.

Koptelefoons, festivals, discotheken en concerten, waarbij je langere tijd naar hard geluid luistert, zijn wel boosdoeners.

Gehoorschade

Hoe hard mag de muziek staan?

Hoe hard mag muziek dan aan staan? Blijvende gehoorschade kan al ontstaan door geluid boven de 80 decibel (db), wanneer je er langer dan 8 uur naar luistert. Maar zelfs 5 minuten luisteren naar 100 db kan permanente gehoorschade veroorzaken.

Ter vergelijking: een stofzuiger produceert 70 decibel. Muziek tijdens het uitgaan of concerten haalt al snel de 120 of 130 decibel.

Wanneer moet je je oren beschermen? Dat vertellen we je graag.

Gehoorschade

Andere oorzaken van gehoorbeschadiging

Tegen harde muziek of geluid kun je jezelf beschermen. Helaas heb je gehoorschade niet altijd zelf in de hand. Gehoorschade ontstaat ook doordat je ouder wordt.

Je oren en hersenen krijgen het simpelweg moeilijker om geluiden te verwerken. Een hoortoestel biedt dan uitkomst.

Gehoorschade kan daarnaast het gevolg zijn van medicijngebruik of bepaalde ziekten zoals hersenvliesontsteking.

Zo herken je gehoorbeschadiging

Stond jij onlangs nog naast een speaker? Waagde je eens dansje in een discotheek of bezocht je een festival? Of twijfel je om een andere reden aan je gehoor? Hieronder staan een aantal symptomen waaraan je blijvende gehoorschade kunt herkennen.

1. Oorsuizen (‘tinnitus’)

Oorsuizen zijn een van de eerste tekenen dat twijfel aan je gehoor terecht is. Ook een piep in je oor is geen goed teken.


2. Moeite met focus op een gesprek.

Bijvoorbeeld een gesprek volgen tussen meerdere mensen en groepen of in een ruimte met geluid en geroezemoes om je heen. Het is moeilijk voor je om te bepalen waar geluid precies vandaan komt.

Gehoorbescherming

3. Geluid harder zetten

Een van de meest herkenbare symptomen is dat je het geluid van je televisie, radio, telefoon of andere elektronica steeds harder moet zetten om het goed te kunnen horen of verstaan.

Houdt bijvoorbeeld voor jezelf in de gaten of de geluidsbalk van je televisie steeds verder naar rechts gedrukt moet worden..

Gehoorbescherming
Oordoppen kopen

Voorkomen is beter, want genezen kan niet

We schreven het al, gehoorbeschadiging kan je niet herstellen. Voorkomen is dus het motto. Dat kan door luidruchtige plaatsen te vermijden. Nu snappen we ook als geen ander dat je ook een leven hebt.

Geweldige concerten, feesten of festivals hoef je echt niet aan je voorbij te laten gaan. Draag in die gevallen gewoon oordopjes. Op veel plekken worden gratis oordoppen verstrekt. Maak daar gebruik van! Wil je het echt goed doen, koop dan een setje muziekdoppen, slaapdoppen of vliegdoppen die bij je passen.