Hulp bij oorsuizen

Oorsuizen… een nogal zachtaardige omschrijving voor een verschijnsel dat iemands leven erg kan verzieken. De medische term hiervoor is ‘tinnitus’. In dit blog lees je er meer over en ook geven we tips wat je kunt doen om het ongemak te verminderen.

Beschadiging

Iedereen heeft wel eens een piep of een toon in z’n oor. Je kunt het krijgen na een avondje uitgaan of een plotseling hard geluid, bijvoorbeeld een vuurwerkknal. Dit is in feite een kleine beschadiging van je gehoor. Meestal verdwijnt het oorsuizen. Maar, als je je oren te vaak blootstelt aan te hard geluid, dan loop je het risico dat het oorsuizen niet meer weggaat.

De oorzaak

Wat nu, als je merkt dat het oorsuizen of de piep niet verdwijnt? Dan is het belangrijk om naar je huisarts te gaan. Hij of zij kan vaststellen wat de oorzaak is van het oorsuizen. Soms wordt het namelijk veroorzaakt door wat anders, bijvoorbeeld oorsmeer, dat is makkelijk te verhelpen. 

Maar, zoals hierboven al gezegd, oorsuizen kan ook worden veroorzaakt door een beschadiging aan je gehoor of een afwijking aan je zenuwen of bloedvaten. In dat geval is er helaas (nog) geen zicht op genezing.

Stress

Het idee dat het oorsuizen nooit meer weggaat, dat kan bijzonder confronterend zijn. Zeker als je weet dat stress en emotionele gevoelens de klachten kunnen verergeren. Voordat je het weet kom je in een vicieuze cirkel: doordat je je eraan ergert, krijg je er nóg meer last van.

Klachten verminderen

Gelukkig sta je er niet alleen voor. Er zijn diverse mogelijkheden die je helpen om de klachten te verminderen. Zo kan een coach je helpen om stress en negatieve gevoelens te beperken. En heel veel mensen hebben baat bij een speciaal tinnitus-hoortoestel. Dit hoortoestel zorgt voor een maskeergeluid, precies op de frequentie van het oorsuizen, waardoor je het oorsuizen minder merkt.

Wij helpen je

Je kunt voor een tinnitus-hoortoestel uitstekend bij ons terecht. Voor elke categorie hebben we zo’n hoortoestel en je krijgt bij ons de maximale vergoeding van de zorgverzekeraar. We hebben zelfs een tinnitus-hoortoestel dat in combinatie met een app voor relax geluiden zorgt, inclusief timer. Zo kun je makkelijker in slaap komen. Je ziet… oorsuizen is vervelend, maar er is wel hulp. Wil je meer weten? Maak dan een afspraak met onze audicien.