Hoofdpijn door een nieuwe bril. Hoe kan dat?

Brillen

Heb je hoofdpijn tijdens het dragen van je bril? Het niet dragen van een bril, terwijl je wel een oogcorrectie nodig hebt, kan hoofdpijn veroorzaken doordat de ogen zich moeten inspannen. Het komt echter ook voor dat je juist hoofdpijn hebt als je een bril draagt. Soms is deze hoofdpijn van korte duur, maar een soms blijft het aanhouden. Dan is het zaak om te achterhalen waar deze hoofdpijn precies door wordt veroorzaakt. Hieronder lees je over enkele situaties en problemen met je bril die kunnen leiden tot hoofdpijn.
 

Nieuwe bril? Wennen aan de correctie

Een eerste mogelijkheid is dat de gewenningstijd aan een nieuwe bril tijdelijk hoofdpijn veroorzaakt. Als je voor het eerst een bril draagt of als de oogcorrectie van je bril plotseling sterk gewijzigd wordt kan dat in eerste instantie een apart gevoel geven. Het kan natuurlijk zijn dat je ogen aan je nieuwe bril moeten wennen. Hoelang je moet wennen aan een nieuwe bril is bij iedereen anders, maar het wennen aan je nieuwe bril en de bijbehorende hoofdpijn zijn in de meeste gevallen maar tijdelijk.
 

Hoofdpijn door overcorrectie of verkeerde sterkte

Hoofdpijn kan ook ontstaan als er een overcorrectie gemeten is. Dit kan bij bijziendheid, verziendheid of bij astigmatisme. In het geval van overcorrectie bij bijziendheid, is de negatieve sterkte te groot. Hoewel iemand met bijziendheid met deze glazen beter kan zien dan zonder bril, moet de ooglens zich alsnog inspannen om scherp te zien. Door de verkeerde sterkte in je bril kun je symptomen als hoofdpijn ervaren.  
 

Bij verziendheid kan de sterkte van een brillenglas te positief zijn. Dit komt vooral voor bij leesbrillen. Wanneer de glassterkte te positief is, moet de tekst dichterbij worden gehouden om scherp te zien. Het dragen van een leesbril voor een beeldscherm dat verder staat dan de leesafstand van 40 cm – de afstand waar een leesbril op is berekend- zorgt eveneens voor een onscherp beeld. In beide gevallen moeten je ogen zich inspannen, wat hoofdpijn tot gevolg kan hebben.

 

Het meest voorkomende ‘verkeerde brillenglazen’ komt voor bij een oogmeting van iemand met astigmatisme, een cilindrische afwijking. Hierbij is er correctie nodig met twee verschillende sterktes door middel van een torisch glas. Als de glazen bij astigmatisme niet correct voelen en moeten worden aangepast, kan dit zorgen voor hoofdpijn. Om dit probleem te voorkomen zal de opticien niet altijd de volledige juiste oogcorrectie geven, maar eerder wat minder sterk meten.
 

Brillenglas staat niet recht voor pupil

Bij een slecht gecentreerde bril staat het middelpunt van het brillenglas niet recht voor de pupil. Dit heeft een prismatisch effect tot gevolg. Prisma's zorgen voor een beeldverplaatsing. Hierdoor moeten de ogen zich inspannen om de beelden op elkaar te houden. Deze ooginspanning kan echter hoofdpijn veroorzaken. Hoe sterker de oogcorrectie, hoe erger het prisma effect, hoe zwaarder de hoofdpijn. Deze oorzaak van hoofdpijn door het dragen van een bril kan voorkomen als je een bril koopt die te groot is. Het kan daarnaast ontstaan als een bril niet goed is aangepast. Een bril kan te hoog staan, schuin, niet goed geïnclineerd of de bril kan te vlak zijn. Zelfs als de glazen correct zijn gemonteerd is het belangrijk dat je bril goed op de neus zit.

Ontspiegelde of niet ontspiegelde glazen

Minder voorkomend maar toch ook een mogelijkheid van hoofdpijn kan te wijten zijn aan ontspiegelde of niet ontspiegelde glazen. Bij gewone brilglazen die niet zijn ontspiegeld, kan de reflectie op de glazen soms hinderlijk zijn. Ontspiegelde glazen beperken deze hinderlijke reflectie. De reflectie van het licht op je brilglazen kan na langdurig fixeren hoofdpijn geven. Wanneer er weinig reflectie op je glazen is, zal dit gevoel merkbaar beter zijn. Het is aan te raden om ontspiegelde brillenglazen te dragen als je je vaak bevindt in een (duistere) omgeving waar felle lampen aanwezig zijn, als je veel autorijdt 's avonds of als je vaak langdurig op een beeldscherm kijkt. 
 

Hoofdpijn bij multifocale bril

Multifocale glazen corrigeren zowel bijziendheid als verziendheid. Dit heeft als voordeel dat je niet hoeft te wisselen tussen een bril voor veraf en een leesbril. Bovenin het glas zit de oogcorrectie voor veraf en onderin het glas is een correctie voor dichtbij. Dit onderste gedeelte geeft een wazig beeld bij het veraf kijken. Normaal gesproken zal een multifocale brillendrager na verloop van tijd hieraan gewend zijn. Dit kan al na enkele uren, maar soms ook pas na enkele dagen. Tot die tijd zal je met je eerste multifocale bril extra inspanning moeten leveren om scherp te zien, wat lichte hoofdpijn tot gevolg kan hebben. 
 

Extra dunne glazen

Bij zware correcties wordt vaak aangeraden om verdunde glazen aan te schaffen. Dit is een goede raad, omdat deze glazen er mooier uitzien en minder wegen. Je geniet dus van een groter draagcomfort. Het is echter ook mogelijk dat hier tijdelijke aanpassingsproblemen voorkomen. Verdunde glazen zijn namelijk veel vlakker dan gewone. Deze eigenschap veroorzaakt soms hoofdpijn, vooral bij te grote brillen. In de meeste gevallen verdwijnen de problemen na verloop van tijd vanzelf.
 

Vraag ons om raad

Zoals je leest, kun je  op verschillende manieren hoofdpijn krijgen door je ogen en het dragen van een bril. Natuurlijk kun je altijd bij één van onze Hans Anders opticiens  terecht voor een deskundig oogadvies. Zij vertellen je graag meer. Maak eenvoudig online een afspraak voor een oogmeting en advies.