Veel mensen hebben er wel eens last van: zwarte vlekken of zwarte stipjes voor de ogen. Om je meteen gerust te stellen: deze zogenaamde floaters zijn bijna altijd onschuldig.

Wat je kunt doen als je vaak zwarte vlekken ziet? Of de vlekjes voor je ogen nog ooit weggaan? Lees gauw verder.

Zwarte vlekken meestal onschuldig

Zie je zwarte vlekjes of zwarte stipjes voor je oog? Dit zijn meestal mouches volantes of floaters. Het zijn onschuldige eiwitvlekjes in het glasvocht.

Veel mensen beschrijven de zwarte vlekken als draadjes, haren, spinnetjes of zwarte stipjes in het oog. Deze zwevende vlekjes bewegen met de ogen mee en komen weer op dezelfde plek terug. Floaters zijn over het algemeen volledig onschadelijk.

Andere oorzaken van zwarte vlekken zien

Soms kun je ook zwarte vlekken voor ogen zien als je erg moe bent, te snel overeind komt, last hebt van hoge bloeddruk of van bloedarmoede. Ook meer zeldzame oorzaken als oogmigraine en glaucoom kunnen leiden tot het zien van zwarte vlekken.

Zwart voor de ogen bij lage bloeddruk

Meestal is er geen specifieke oorzaak voor een lage bloeddruk. Maar je kunt dus wel last hebben van zwarte vlekken of duizeligheid, vooral als je (te) snel opstaat.

Een tip: wiebel even met je benen voordat je opstaat, zodat er meer bloed naar je hart wordt gepompt. En zorg voor wat houvast als het even zwart wordt bij het opstaan.

Zwarte vlekken zien

Zwarte vlekken door hoge bloeddruk

Ook bij een hoge bloeddruk kun je last hebben van vlekjes voor je ogen. Hoge bloeddruk kan wel risico’s met zich meebrengen, zoals hart- en vaatziekten. Overleg met je huisarts wat te doen als je last hebt van een hoge bloeddruk.

Zwarte vlekken zien

Zwarte vlekken zien door oogmigraine

Oogmigraine komt niet vaak voor. Oogmigraine wordt getriggerd door vermoeidheid en langdurige inspanning van de ogen. Het lijkt veel op normale migraine en is een neurologische afwijking.

Symptomen van oogmigraine zijn vermoeidheid, wazig zien, verminderd zicht en lichtflitsen zien. Tijdens of vlak voor een aanval van oogmigraine kun je zwarte vlekken of zigzagpatronen zien.

Blijvend zwarte stippen zien

Zie je altijd zwarte vlekken en gaan ze nooit weg? Wordt je zicht daarbij ook minder? Ga dan naar de huisarts, die kan je doorsturen naar oogarts om eventueel glaucoom of een andere oogaandoening uit te sluiten.

Wat kun je doen bij zwarte vlekken?

Wat kun je doen bij zwarte vlekken?

We zoomen in op de meest voorkomende oorzaak: de floaters. Floaters verdwijnen niet vanzelf. Soms worden ze wel minder. De meeste mensen wennen er na verloop van tijd aan. Behandeling is meestal niet nodig, omdat de mouches volantes vrijwel altijd onschuldig zijn. In Amerika worden ogen nog wel eens gelaserd om ernstige mouches volantes te verwijderen. In Nederland is dit minder gebruikelijk.

Vermoed je dat je last hebt van oogmigraine? Hier is geen medicijn tegen. Door zelf de oorzaken aan te pakken, heb je wel invloed. Staar bijvoorbeeld minder lang naar een beeldscherm of tv. En geef je ogen af en toe rust.

Naar de huisarts bij zorgen

Maak je je toch zorgen over de zwarte vlekjes die je ziet? Of heb je er ook andere oogklachten bij? Dan kun je het best even langs de opticien gaan of contact opnemen met je huisarts. Die doet een klein oogonderzoek en kan je als dat nodig is naar de oogarts verwijzen.

Meer advies van Hans Anders