Zie je plotseling wazig met één oog? Of heb je wel eens vlekken of een waas voor je ogen, waardoor je niet scherp ziet? Dan wil je natuurlijk weten waar dat door komt. Komt je wazig zicht door droge ogen? Zijn nekklachten of moeheid de reden dat je troebel ziet? Of zijn stress of medicijnen misschien de oorzaak?

Wazig zien

Wat is wazig zien?

De een beschrijft het als vlekken voor de ogen of een waas voor de ogen. De ander noemt het troebel zien of niet scherp zien. Sommigen zien wazig bij het wakker worden, anderen hebben de hele dag last van wazig zicht. Hoe dan ook, reden genoeg om in te zoomen op de mogelijke oorzaken van wazig zien.

Oorzaak van wazig zien

Wazig zien komt in verschillende vormen voor. Heb je regelmatig het gevoel van droge ogen? Zie je van dichtbij of juist veraf minder scherp? We zetten de meest voorkomende vormen en oorzaken op een rij.

Wazig zien door droge ogen

Drogen ogen komen vaak door je omgeving. Je hebt bijvoorbeeld heel geconcentreerd zitten werken en te weinig geknipperd. Knipper je geen vijftien, maar slechts één of twee keer per minuut, dan krijg je droge ogen.

Ook een werkplek naast de radiator kan tot droge ogen en wazig zien leiden. Net als werken in de airco, rook of stof. Hier lees je meer over droge ogen.

Wazig zien door verziendheid of bijziendheid

Niet goed kunnen zien is de meest voorkomende oorzaak van wazig zicht. Oftewel: je hebt een bril nodig! Het kan ook zijn dat de samenwerking tussen beide ogen niet perfect is.

Ga je wazig zien tijdens het autorijden? Grote kans dat je een bril nodig hebt voor veraf, dit betekent dat je bijziend bent.

Wazig zien door verziendheid of bijziendheid

Heb je juist moeite met het lezen van kleine lettertjes? Denk dan aan verziendheid, oftewel een bril voor dichtbij.

Lig je meteen te slapen tijdens een 3D bioscoopfilm? Misschien ziet je ene oog anders dan het andere. Laat het controleren tijdens een gratis oogmeting door de opticien.

Wazig zien door verziendheid of bijziendheid

Wazig zien door moeheid

Door moeheid kun je droge ogen krijgen. Het zit zo: hoe vermoeider je bent, hoe minder je gaat knipperen. Het kan dan zijn dat er minder traanvocht aan je traanklier wordt afgegeven.

Terwijl tranen hét smeermiddel tussen je ooglid en oogbol zijn. Moeheid kan dus via droge ogen tot wazig zicht leiden.

Wazig zien door nekklachten

Een strak gevoel in je voorhoofd. Stijve schouders. Ook deze klachten kunnen het gevolg zijn van een ongecorrigeerd oog. Of van een lastige samenwerking tussen je ogen, en indirect dus zorgen voor wazig zicht.

Stress, duizelig of moe?

Andere klachten die vaak samengaan met wazig zien, zijn stress, duizeligheid en moeheid. Moeheid hebben we hierboven al genoemd. Het kán zijn dat moeheid de oorzaak van je droge ogen en wazig zicht is. Maar het hoeft niet!

Moeheid kan namelijk door veel andere dingen komen. Net als stress en duizeligheid. We noemen deze klachten asthenope klachten. Misschien is er een oorzaak die met het oog te maken heeft, misschien speelt er meer mee.

Hoofdpijn door wazig zien

Komt hoofdpijn door wazig zien?

Hetzelfde geldt voor wazig zien en hoofdpijn. Als de opticien een sterkte ontdekt en je koopt een bril, neemt je hoofdpijn misschien af. Misschien ga je ook weer helder zien.

Een bril is echter geen paracetamol! Niemand kan je beloven dat je hoofdpijn en wazig zicht afneemt. Hier lees je meer over de relatie tussen een bril en hoofdpijn.

Laat je ogen checken bij de opticien

Wazig zien is soms snel en makkelijk opgelost. Denk aan oogdruppels, neptranen of de verwarming of airco uitzetten. Ook een bril, nieuwe brillenglazen of lenzen zijn voor sommige mensen een snelle oplossing bij wazig zicht.

Twijfel je over de oorzaak van jouw wazig zicht? Een oogmeting kan duidelijkheid geven.