Oogtest met een Snellenkaart

Het is mogelijk om ogen te testen met de Snellenkaart. De Snellenkaart is ontwikkeld door de Nederlandse oogarts Herman Snellen. Op deze kaart staan negen verschillende letters die in grootte van boven naar beneden kleiner worden en daarom steeds moeilijker zijn om te lezen. Het is een simpele manier om te controleren hoe goed je kunt zien ten opzichte van het gemiddelde.

oogtest

Hoe werkt de Snellenkaart?

Bij een Snellenkaart ga je zes meter van de kaart afstaan en lees je zowel alleen met het linkeroog, als alleen met het rechteroog van boven naar beneden. Iemand anders bepaalt tot welke regel je de letters kunt lezen. Naast deze regel staat aangegeven wordt wat gezichtsscherpte is. Als iemand bijvoorbeeld de 7e regel nog kan lezen, dan heeft deze persoon een scherpte van 20/25 (oftewel 80%). Naast de achtste regel staat 20/20, dat betekent dat hij of zij een visus of gezichtsscherpte van 1.0 heeft, ook wel 100% genoemd.

Deze waarneming is gebaseerd op een gemiddelde. De regel met visus 1.0 is wat gemiddeld nog door mensen kan worden gelezen. Een visus van 10/20, ofwel 50% gezichtsscherpte, is in Nederland noodzakelijk om het rijbewijs te krijgen. De meeste boeken zijn leesbaar bij een gezichtsscherpte van 50%.

Andere visustesten om ogen te testen

Naast de veelgebruikte Snellenkaarten zijn er nog enkele andere visustesten. De eerste betreft de Landolt C-kaart. Deze is vernoemd naar de Zwitserse oogarts Edmund Landolt. Op deze kaart zijn in verschillende groottes en C’s te zien die in verschillende richtingen gedraaid staan. De bedoeling van deze test is dat iemand met één bedekt oog vanaf een bepaalde afstand aangeeft, waar de opening van de C zit.

oogmeting hans anders

Een variant op bovenstaande C kaart is de E kaart, ook wel de “Tumbling E-chart“ genoemd. Het principe van deze oogtest is hetzelfde. Iemand geeft vanaf een bepaalde afstand aan in welke richting de openingen van de E staan.

Je kunt online onze oogtest doen, binnen 3 minuten weet je dan hoe je scoort ten opzichte van je leeftijdsgenoten! Natuurlijk is dit slechts een indicatie en kun je voor een echte uitgebreide oogmeting het beste langsgaan bij één van onze winkels.

oogmeting hans anders

Meer advies van Hans Anders