Ga je binnenkort op vakantie en draag je een bril of lenzen? Dan is het verstandig om met een aantal punten rekening te houden voordat je gaat reizen. Check hieronder de speciale tips voor brildragers of de tips voor lenzendragers. Zo voorkom je nare verrassingen in het buitenland en kun je optimaal van je vakantie genieten.

Vakantietips voor brildragers

Zonnebril met bescherming

1. Zonnebril met bescherming

Bescherm je ogen zo veel mogelijk tegen zonlicht, ook als je niet hebt gekozen voor een strandvakantie onder een strakblauwe hemel. Zorg voor een zonnebril voorzien van uv400- of 100% uv-bescherming. Voor een watersportvakantie kun je een zonnebril met polariserende glazen overwegen; deze neemt hinderlijke schitteringen op het wateroppervlak weg. Er is voor iedere situatie een geschikte zonnebril. Let wel op, de kleur van de glazen zegt niets over de mate van uv-bescherming. Laat je daarom altijd goed adviseren.

2. Bril tijdens autorijden

Heb je een lange autorit voor de boeg? Een zonnebril is dan prettig en verstandig, zeker als de zon tijdens het autorijden in je ogen schijnt. Kies voor een zonnebril met glazen in CE-categorie 3. Deze biedt bescherming tegen fel zonlicht. Of neem een bril met speciale “max bruin” glazen. Deze zijn bij uitstek geschikt voor in de auto: ze halen hinderlijke schitteringen weg en zorgen voor een helder en contrastrijk zicht. Als je van plan bent ’s nachts te rijden, dan heb je met een speciale nachtbril minder last van verblindende tegenliggers, flitsende lichtreclames en felle straatverlichting. Bij hevige regenval tekenen contouren zich bovendien veel scherper af.

Brilpoetsdoekjes

3. Brilpoetsdoekjes

Neem op vakantie brilpoetsdoekjes mee voor je bril en zonnebril. Gebruik vooral geen natte brilpoetsdoekjes. De houtvezels in de doekjes kunnen je glazen beschadigen. Droge microvezel brilpoetsdoekjes zijn prima, voorwaarde is wel dat deze schoon zijn.

Vakantietips voor lenzendragers


1. Droge ogen voorkomen

Zon en zee geven sneller oogirritatie, zeker als je veel gaat zwemmen. Ook de airconditioning in de auto, het vliegtuig of de hotelkamer kunnen ervoor zorgen dat je ogen droog aanvoelen. Haal daarom voor je vakantie oogdruppels bij apotheek, drogist of opticien. Ook siliconen hydrogel lenzen kunnen uitkomst bieden. Deze laten meer zuurstof door, waardoor de ogen minder droog zullen aanvoelen tijdens een lange vlucht of autorit. Tijdens de vakantie bent je bovendien misschien actiever. Dan is het gemakkelijk dat je de lenzen langer kunt dragen dan anders: ’s avonds uit eten, naar het terras of bij het uitgaan. Laat je adviseren door de opticien.


 2. Petje of hoedje tegen transpiratie

In warme landen en tijdens actieve vakanties zul je eerder transpireren. Zo kunnen zweetdruppels in je ogen terechtkomen. Als je lenzen draagt, kan dat hinderlijk zijn. Zorg daarom voor een pet, hoed of ander hoofddeksel. Deze zal het grootste gedeelte van het transpiratievocht bij je ogen weghouden. Neem bovendien altijd oogdruppels mee, zodat je je lenzen kunt druppelen en tussentijds kunt schoonmaken.

3. Daglenzen

Bij een (actieve) vakantie zijn daglenzen ideaal. Je begint iedere dag met schone lenzen en aan het einde van de dag gooi je deze weg. Zo combineer je ze eenvoudig met een bril, maar bieden ze ook een oplossing als je risico loopt dat je lenzen tijdens het sporten vuil worden of kwijtraken. Wanneer je gaat zwemmen, is het verstandig om je lenzen uit te doen. Chloor en zeezout in je lenzen kunnen irritatie geven. Als je toch wilt zwemmen met je ogen open, dan adviseren we je om daglenzen te gebruiken en deze na het zwemmen uit te doen. Met daglenzen heb je bovendien geen lenzenvloeistof nodig. Dat scheelt weer in de bagage.

lenzen en lenzenvloeistof

4. Lenzenvloeistof

Neem je toch liever maandlenzen en lenzenvloeistof mee op vakantie en je gaat vliegen? Let dan op de regels voor het meenemen van vloeistoffen. Zorg ervoor dat je niet meer dan 100 milliliter lenzenvloeistof in je handbagage meeneemt. Anders loop je grote kans dat de lenzenvloeistof bij veiligheidscontrole in beslag wordt genomen. Bewaar je lenzenvloeistof tijdens je vakantie op een koele en liefst donkere plek. Wordt de vloeistof warmer dan 25 graden of staat deze lang open in een warme ruimte, dan zal deze sneller bederven. Spoel je lenzen nooit af met water vanwege de kans op infecties en combineer nooit water en lenzenvloeistof in je lenzenhouder.

lenzen en lenzenvloeistof

5. Zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème en lenzen zijn geen goede combinatie. Het zorgt voor slecht zicht en geeft oogirritatie. Doe daarom liever je lenzen in vóór je zonnebrandcrème smeert. Zo voorkom je dat kleine deeltjes zonnebrandcrème die nog aan je vingers zitten, in de poriën van de lenzen komen. Was je handen ook altijd goed voor het uitdoen van je lenzen om zweet en restjes zonnebrandcrème geen kans te geven je lenzen binnen te dringen.


6. Reservebril en reservelenzen

Vergeet niet om altijd een reservebril of reservelenzen mee te nemen. Zo voorkom je dat je na verlies, diefstal of kwijtraken zonder zichtcorrectie je vakantie moet doorbrengen.

Wil je extra advies?

Wil je extra advies?

Maak dan eenvoudig online een afspraak bij Hans Anders.