Rode ogen… Iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Maar hoe worden die rode ogen veroorzaakt en wat kan je doen om ze te verhelpen? Om je gelijk gerust te stellen: vaak is het onschuldig en gaat het vanzelf weer over maar er zijn ook andere aanleidingen die minder onschuldig zijn. Ontdek de oorzaken van en oplossingen tegen die vervelende rode ogen.

Rode ogen

Wat zijn rode ogen?

Als het transparante slijmvlies over het witte deel van het oog begint te irriteren, bestaat de kans dat het oogvlies rood wordt. Een aandoening die vaak voorkomt en ook verschillende oorzaken kan hebben.

Wat zijn de oorzaken van rode ogen?

Pas als de oorzaken bekend zijn, kan je er iets aan doen. Het is even zoeken naar wat de oorzaak voor jouw rode ogen is, maar wellicht zit er een ‘aha-momentje’ in waar je eerder nog niet aan hebt gedacht. Daar gaan we dan:

Rode ogen door lenzen

Rode ogen door lenzen

Pas op met het (te) lang dragen van lenzen, dit levert vaak rode en droge ogen op. Ook als je lenzen niet goed in de ogen zitten, kun je last krijgen van rode ogen. Een derde veelgehoorde rode-ogen-veroorzaker is slapen met je lenzen in.

Het is verleidelijk om even een middagdutje of powernap te doen maar pas hiermee op, de meeste ogen worden er niet blij van. Heb je veel last van rode ogen bij het dragen van je lenzen, overleg dan even met een van onze Hans Anders opticiens of er een oplossing bestaat.

Rode ogen door hooikoorts

Tranende, rode of jeukende ogen en tissues die niet aan te slepen zijn dat klinkt als hooikoorts. Vanaf februari kan het al feest zijn voor sommigen, anderen zijn pas later aan de beurt, maar het ongemak is voor iedereen hetzelfde. Zo’n allergische reactie kan ontzettend vervelend zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren die helpen om van jeukende en rode ogen af te komen.

Een koud washandje of een kompres kan de ergste jeuk al verhelpen. Er bestaan ook oogdruppels die klachten als jeuk en irritatie behoorlijk kunnen verminderen. Ze bevochtigen de ogen en beschermen tegen pollen en stuifmeel.

Rode ogen door vermoeidheid

Een veel voorkomende nare bijkomstigheid bij vermoeidheid is het krijgen van rode ogen. Het is meestal onschuldig en het gaat ook vaak vanzelf weer over.

Geen paniek dus als je wat vermoeid bent en je ogen dat verraden, maar wees lief voor jezelf en neem wat extra rust. Goed voor jou en een goed wapen tegen rode ogen. Vermoeidheid, stress of het te lang dragen van lenzen zijn een van de redenen waarom de ogen rood worden, maar er zijn ook andere oorzaken:

 • Slaaptekort. Neem dus voldoende nachtrust.
 • (Te)veel alcohol.
 • Roken of het verblijven in rokerige ruimtes.
 • In je ogen wrijven. Het irriteert je ogen en er kan ook vuil inkomen.
 • Droge lucht. Droge lucht van de verwarming of de airconditioning kan vermeden worden door een bakje water of een luchtbevochtiger te plaatsen.
 • Irriterende stoffen zoals make-up, zeep, tandpasta en shampoo, make-up remover, chloor en zeewater. Een zwembrilletje helpt bijvoorbeeld prima tegen chloor. Probeer bij het opmaken, haar wassen en verwijderen van make-up zo zorgvuldig mogelijk te werk te gaan. Maak vieze ooghoeken niet met je nagels of vingers schoon maar gebruik een schone, vochtige tissue of een proper wattenstaafje.
 • Langdurig televisiekijken of op de computer werken. Neem op tijd een pauze.
 • Luchtverontreiniging.
 • Ontstekingen en infecties, en ziekten als hoge bloeddruk. In dit geval is het natuurlijk raadzaam om direct een arts te raadplegen.
 • Overmatig gebruik van oogdruppeltjes tegen rode ogen kan het probleem verergeren. Het vernauwt de bloedvaatjes waardoor het rood verdwijnt, maar nadien kunnen de bloedvaten meer opzwellen dan gewoonlijk.
 • Stress is in sommige gevallen een oorzaak van branderige ogen, doordat je dan vaak minder slaapt en langdurig achter de computer zit.
Wat te doen tegen rode ogen?

Wat te doen tegen rode ogen?

Oogdruppels helpen, ze zullen je ogen snel en langdurig bevochtigen. Zo krijgen ze ook de nodige verfrissing. Hans Anders adviseert wel om dit met een arts te onderzoeken, laat hem of haar nakijken of oogdruppels de oplossing zijn.

Om oogdruppels te gebruiken hou je het hoofd achterover en kijk je omhoog (zo vermindert de knipperreflex). Trek vervolgens het onderste ooglid voorzichtig naar beneden en richt de druppel naar de buitenzijde van het oog. Sluit het oog daarna 30 seconden en druk het traankanaaltje dicht. Maak enkele oogbewegingen zodat de oogdruppels zich goed kunnen verspreiden.

Rode ogen voorkomen

Wil je rode ogen echt vermijden? Beperk dan het roken, slaaptekort, alcohol en urenlang scherm-kijken.

Wie snel last heeft van rode ogen door contact met schadelijke stoffen, vermijd het contact met deze stoffen dan zoveel mogelijk. Draag bijvoorbeeld een zwembrilletje bij het zwemmen, zodat je ogen niet in contact komen met chloorwater.

Heb je last van rode ogen doordat je je lenzen te lang hebt ingehouden? Laat je ogen dan even tot rust komen zonder de lens. Draag bijvoorbeeld geen contactlenzen tijdens het slapen of wanneer je naar het strand gaat. Ook in warme ruimtes kan het fijner zijn om je contactlenzen uit te doen.

Een bril op sterkte voor erbij is dan wel erg handig, zodat jij toch alles scherp kunt zien. Wil jij weten welke sterkte glazen je nodig hebt in je bril? Maak dan een afspraak voor een gratis oogmeting.