Draag je voor het eerst lenzen? Begin rustig en geef je ogen de tijd om eraan te wennen. Als je begint met het dragen van lenzen hebben veel mensen vragen. We verzamelden alle informatie voor je, zodat jij een fijne start kunt maken met je lenzen.

Wennen aan lenzen duurt gemiddeld een week  

Draag je lenzen niet meteen de hele dag. Op je eerste dag is 4 uur meer dan genoeg. Je kunt het best het lenzen dragen opbouwen met 2 uur extra per dag. Houd daarna een draagtijd van maximaal 12 uur aan en doe dan de lenzen weer uit.

Draag je ze niet dagelijks, dan is het verstandig om ze niet langer dan 8 uur te dragen en zet je voor de overige uren gewoon je bril op.

Gemiddeld duurt het wennen aan lenzen een week, waarbij het bij de een wat langer of korter duurt dan bij de ander. Het beste advies wat we kunnen geven is; neem de tijd, bouw het rustig op en geef je ogen de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. 

Zijn de ogen gewend aan de lenzen? Dan gaat er een wereld voor je open. Het geeft o.a. meer bewegingsvrijheid en gemak. En heb je ooit iemand gezien met beslagen lenzen ;-)? 

hoe lang lenzen dragen

Duurt wennen aan maandlenzen langer dan daglenzen?

De tijd om te wennen aan daglenzen is hetzelfde als voor het wennen aan maandlenzen. Het voordeel van maandlenzen is dat je ze langer kunt gebruiken, je hoeft ze dus niet elke dag te verwisselen. Twijfel je nog wat het beste bij je past? Bekijk dan meer informatie over het verschil tussen maand- of daglenzen. En kies vervolgens het soort lenzen die het beste bij jou passen.

Maar voor het wennen maakt het dus geen verschil. Twijfel je nog over welke lenzen geschikt zijn voor jou? We informeren je graag over de mogelijkheden, neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Ook bij vragen over lenzen of wennen aan lenzen ben je natuurlijk altijd welkom bij Hans Anders.

Wazig zicht bij nieuwe lenzen

Maak je geen zorgen, het is heel normaal dat je in het begin wat wazig ziet. Je ogen moeten nu eenmaal wennen aan lenzen. Bouw deze wenperiode gewoon rustig op, beginnen de ogen te irriteren of zie je wazig doe ze dan uit en pas weer de volgende dag weer in. 

Het kan voorkomen dat er wat vuil of vet ophoopt in je lens, dat zorgt ook voor irritatie of wat slechter zicht. Maak je lenzen goed schoon. Een goede hygiëne is daarom ook heel belangrijk bij het dragen van lenzen. Was je handen goed dan weet je zeker dat het wazige zien niet wordt veroorzaakt door vuiligheid van buitenaf.

Vervang je lenzen op tijd

Het is erg belangrijk om je te houden aan de aanbevolen vervangfrequentie. Draag je ze te lang dan kunnen je ogen lijden aan een van deze klassieke symptomen: troebel zicht, lens verkleuring, allerlei afzettingen en andere irritaties. Op langere termijn kunnen er zelfs allergieën of andere complicaties optreden.

Lenzen vervangen

Bezuinigen door lenzen langer te dragen? Geen goed idee

Ook al maak je je lenzen schoon volgens het boekje, een contactlens wordt nu eenmaal vuil tijdens het dragen. Hoe komt dat? Ons traanvocht bevat eiwitten, vetten, dode cellen en deze elementen bevuilen de lens. 

Daardoor kan de lens meer schadelijke bacteriën aantrekken. Bovendien kunnen ook de kliertjes rond het oog geïrriteerd raken, waardoor deze meer afscheidingsstoffen produceren en de lens nog vuiler wordt. 

De natuurlijke staat van het oog is verstoord en er ontstaat een vicieuze cirkel waarbij ook een nieuwe lens onmiddellijk vies wordt. Bezuinigen op lenzen door ze langer te dragen, is dus helaas niet de beste oplossing.

Lenzen vervangen

Risico’s bij het te lang dragen van je lenzen

In eerste instantie kan er een bindvliesontsteking optreden, wat later kan overgaan op een hoornvliesontsteking. Pijn doet dit niet, het kan wel leiden tot allerlei ongemakken met name voor het hoornvlies. Een infectie kan ook het gevolg zijn van een contactlens allergie of een overgevoeligheid.