Check iconKies het montuur dat bij je past Naar welke uitstraling ben je op zoek?
Check iconBekijk de collectie online En probeer je favorieten in de virtuele paskamer
Check iconKies de juiste glazen Wat past bij jouw wensen?
Check iconPersoonlijk advies? Maak een afspraak in de winkel

Wil je een (nieuwe) bril kopen, maar weet je niet precies waar je rekening mee moet houden? Wij zetten een aantal handige tips voor je op een rij! En natuurlijk helpen onze opticiens je in de winkel ook graag om tot de perfecte keuze te komen.

Kies je montuur

Kies een montuur dat bij je wensen past

Als je op zoek gaat naar een bril die bij jou past, is het handig om alvast wat ideeën op een rijtje te hebben met over de kleur, materiaal en maximale prijs. Bekijk alvast de complete brillen collectie online en probeer je favoriete monturen in de virtuele paskamer. Ga je liever naar de winkel, dan kun je daar alle brillen naar hartenlust passen. Natuurlijk kan de opticien je helpen een selectie te maken die voldoet aan jouw wensen.

We raden je aan om iemand die je goed kent mee te nemen als je een bril gaat uitkiezen.

Kies een bril met een comfortabel montuur

Waar moet je nu op letten bij het kopen van een bril? Dat begint bij het comfort. Hoe moet een bril zitten? 

Er zijn drie contactpunten tussen je gezicht en je bril, namelijk bij de neus, je linker en je rechteroor. Wanneer je een bril gaat kopen, is het belangrijk dat vooral deze punten goed aanvoelen. 

Stevig op je neus

De neus van het brilmontuur moet stevig op je neusbrug zitten. Dat wil zeggen dat het oppervlak van de bril zoveel mogelijk contact moet hebben met de neus. Anders kan de bril al snel wegglijden. Gaat je voorkeur uit naar een bril met of zonder neusvleugels?

Met name als je een kunststof bril koopt, is het goed om hiermee rekening te houden, omdat het gedeelte rond de neus achteraf moeilijk kan worden aangepast. De neusbrug van een metalen montuur kan eenvoudiger worden aangepast door de vorm en het materiaal.

Bril montuur op je neus

Bril op de oren

Daarnaast mogen de zijkanten (veren) van de bril niet drukken op de slapen. Ze moeten worden aangepast aan je gezicht. Goed aangemeten zijkanten mogen slechts een lichte druk achter het oor met zich meebrengen.

Bij een te strakke bril zullen de veren van de bril naar boven schuiven langs de zijkanten van je hoofd waardoor het brilmontuur van de neus afglijdt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Bril montuur op je neus

Kies de juiste soort glazen

Tot slot maak je bij het kopen van je nieuwe bril de keuze voor het soort glazen in het montuur. Zo kun je kiezen uit diverse brillen op sterkte: enkelvoudige, bifocale of multifocale (ook wel varifocale of varifocus) glazen.

Als je correctie nodig hebt voor veraf en dichtbij kun je kiezen tussen bifocale glazen en multifocale glazen. Bij de multifocale glazen is de overgang in het glas tussen sterkte voor veraf en het lezen geleidelijk, waardoor het minder opvalt, bij bifocale glazen is deze overgang te zien in het glas.

Pas de bril aan aan jouw situatie

Welke glazen het beste bij je passen, hangt af van je wat je ogen nodig hebben en natuurlijk je persoonlijke voorkeur. Daarom is het belangrijk dat je voor ogen hebt waarvoor je de bril gaat gebruiken.

Is deze vooral bedoeld voor veraf kijken, zoals bij autorijden of naar de bioscoop? Wil je de bril combineren met lenzen? Gebruik je de bril voornamelijk op kantoor achter een computer of buiten? Gebruik je de bril tijdens het sporten?

De antwoorden op deze vragen maken je wensen voor jezelf en de opticien duidelijk en zo kunnen jullie samen de, voor jou, perfecte glazen uitzoeken.