Weetjes over je ogen

Zien

Wist je dit ... over je ogen?

Ogen zijn interessante en complexe organen waarmee je beelden kunt waarnemen. Er zijn een heleboel interessante weetjes en fabeltjes die de rondte doen over ogen. Wij informeren je graag met wat bijzondere wist-je-datjes! 

Wist je dit.. over knipperen?

Wist je dit…over het oog?

Wist je dit… over kleuren?

Wist je dit… over dieren en ogen?

 

Wist je dat stieren kleurenblind zijn?

Het is dus niet de welbekende rode doek die het dier woedend maakt tijdens een stierengevecht. Een stier reageert op bewegingen en rent daar uit zelfverdediging op af. Dit is de reden dat een matador het doek beweegt en zelf achter het doek blijft staan. Zo wordt de rode lap als aanvaller beschouwd en niet de matador. 

Wist je dat vissen slapen met hun ogen open?

Dit komt simpelweg door het feit dat alle vissen, behalve haaien, geen oogleden hebben. Ze kunnen hun ogen dus niet dichtdoen of knipperen. Er zijn zelfs vissen die helemaal geen ogen hebben. Deze leven op ongeveer een kilometer diep in de zee.

Wist je dat sommige vlinders ogen op hun vleugels hebben? 

De ogen op de vleugels van vlinders zijn geen ogen om mee te zien. Deze “getekende” ogen zijn bedoeld om vijanden af te schrikken. Als een vogel op de vlinder afkomt en de vlinder opent zijn vleugels, dan verwart de vogel deze met de ogen van een ander groter dier, zoals een uil.