Contactlenzen: vanaf welke leeftijd?

De beste keuze per leeftijdscategorie

Jij vindt die bril misschien wel heel leuk staan bij je kind, maar het kan zijn dat je kind daar heel anders over denkt. Dan komt al snel de vraag vanaf welke leeftijd de overstap naar contactlenzen mogelijk is. Wij vertellen je graag meer over de factoren waar je rekening mee moet houden als je kind lenzen wil.

Een bril of lenzen?

Op jonge leeftijd is het logisch om voor een bril te kiezen. Kinderen zijn immers nog erg onbezonnen en onberekenbaar als ze klein zijn. Dan is een stevige bril verstandiger dan kwetsbare lenzen.

Maar als je kind ouder wordt, bieden lenzen wel veel voordelen ten opzichte van een bril. Sporten en spelen kan veel prettiger met contactlenzen in, want dan heb je geen bril die steeds af kan vallen. Zwemmen met lenzen? Lees over de mogelijkheden. Bovendien is het gezichtsveld groter wanneer je kind lenzen draagt. Je weet zeker dat je altijd een actuele sterkte hebt, want je schaft elke zes maanden nieuwe lenzen aan. Tot slot geven lenzen vaak een enorme boost aan het zelfvertrouwen van je kind. Dat laatste is meestal ook de reden dat je kind zelf vraagt om contactlenzen. Lees meer over de voordelen van lenzen.

Sporten met lenzen

Vanaf welke leeftijd mag een kind lenzen?
De minimale leeftijd voor kinderen die contactlenzen willen wordt vaak op 8 jaar gehouden. Dat komt doordat het tot 8 jaar nog mogelijk is om een lui oog te ontwikkelen. Maar minstens zo belangrijk is hoe verantwoordelijk jouw kind is. Er komt immers heel wat bij kijken: elke dag lenzen indoen, uitdoen en schoonmaken. Hygiëne en plichtsbesef zijn belangrijke maatstaven om te bepalen op welke leeftijd je kind contactlenzen mag.

De leeftijd waarop een kind genoeg discipline heeft om goed met zijn lenzen om te gaan is per kind verschillend. Is je kind al gemotiveerd genoeg om zelfstandig een maand lang elke avond te gaan tandenpoetsen of dagelijks de hond uit te laten zonder dat je het eraan hoeft te herinneren? Dan is het waarschijnlijk wel klaar voor contactlenzen, ongeacht de leeftijd..

Welke soorten lenzen zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten lenzen, zoals harde en zachte lenzen, daglenzen en maandlenzen. Daarnaast speelt ook het materiaal mee waarvan de contactlenzen zijn gemaakt. Bekijk ons assortiment voor een compleet overzicht.

Voor kinderen adviseren we altijd om zachte lenzen te kiezen, omdat deze de vormontwikkeling van het oog niet in de weg staan. Een tweede advies is de keuze voor lenzen met een hoog zuurstofdoorlatend vermogen: siliconen hydrogel lenzen.

Wanneer je kind net overstapt op contactlenzen, zijn daglenzen het makkelijkst om eraan te wennen. Hierbij hoef je minder goed te letten op de hygiëne, ze zijn goedkoper per stuk, waardoor het minder pijnlijk voor je portemonnee is als je er eentje kwijt raakt en bovendien zijn ze eenvoudig af te wisselen met het dragen van een bril. Is de definitieve overstap naar contactlenzen gemaakt, dan adviseren we om maandlenzen te nemen. Dan ben je voordeliger uit.

Hans Anders helpt je graag verder
Denk je dat je kind toe is aan contactlenzen? Maak dan vrijblijvend een afspraak. Onze deskundige contactlensspecialist doet altijd eerst een uitgebreide oogtest. Op basis daarvan krijg je te horen of lenzen een optie zijn en zo ja, welke lenzen je het beste kunt kiezen. Ook krijgt je kind professioneel advies over het indoen, uitdoen en onderhouden van de contactlenzen. Na de aanschaf van de lenzen kun je altijd een afspraak maken voor een kosteloze controle.