Presbyopie

Zien

Bij presbyopie of ouderdomsverziendheid ga je dichtbij steeds slechter zien naarmate je iets ouder wordt. Heb je steeds meer moeite met het lezen van de krant of een boek? Hou je de tekst steeds verder van je ogen om de letters scherp te zien? Bent je ouder dan veertig jaar? Dan zou het kunnen dat je presbyopie hebt en een leesbril nodig hebt. 

Presbyopie of ouderdomsverziendheid

Presbyopie is leeftijdsgebonden en komt vaker voor naarmate je ouder wordt. De spieren rondom de lens in je oog verouderen met je mee. Bij presbypie moet de ooglens zich meer inspannen om scherp te stellen en een boek, plattegrond, etiket of sms’je wordt steeds verder afgehouden om te kunnen lezen. Indien je alleen last hebt met kleine lettertjes is een leesbril niet echt nodig. Maar als een tekst met letters van normale grootte problemen veroorzaakt en je de pagina verder van je moet afhouden, dan is het verstandig een opticien te raadplegen. 
 

Hoe ontstaat presbyopie?

Ogen kun je vergelijken met een zoomlens van een fototoestel. Het oog wordt boller om dichtbij te zien en platter om veraf scherp te stellen. Bij de geboorte is de ooglens zeer flexibel. Kinderen kunnen bijvoorbeeld tekst of beelden heel dichtbij het oog haarscherp zien. Echter, net als bij onze huid en spieren, vermindert de flexibiliteit in de loop der jaren. Hoe ouder we worden, hoe moeilijker het weefsel in de ogen zich kan aanpassen en meebewegen. Het wordt steeds moeilijker om het oog zo in te stellen dat voorwerpen van dichtbij scherp te zien zijn. Vanaf de leeftijd van ongeveer 40 jaar kun je daarom moeite krijgen met lezen, vooral bij vermoeidheid. 
 

Drempel om een leesbril aan te schaffen

Veel mensen vinden het lastig om een leesbril aan te schaffen. Een leesbril wordt helaas nog te vaak geassocieerd met oude(re) mensen. Het feit is echter dat bijna iedereen vanaf een jaar of veertig in meerdere of mindere mate met presbyopie te maken krijgt. Presbyopie gaat vaak samen met vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies. Als je hier lange tijd niets aan doet, gaat dit steeds meer energie kosten en frustratie geven. Bovendien ziet het steeds verder weghouden van een tekst voor je ogen er minder charmant uit dan het dragen van een trendy leesbril.

 

Presbyopie corrigeren

Als je nog geen bril hebt is de oplossing om presbyopie te corrigeren eenvoudig. Je hebt dan alleen een leesbril nodig met plusglazen. Het is ook mogelijk dat je niet goed veraf kunt zien en een bril of lenzen voor bijziendheid draagt en daarnaast correctie voor ouderdomsverziendheid nodig heeft. Er zijn in dat geval verschillende mogelijkheden:
 

 

Je bent van harte welkom bij Hans Anders om een gratis oogmeting  te laten doen, om erachter te komen of je een leesbril nodig hebt en wat de exacte sterkte van een leesbril moet zijn. Loop binnen in één van onze winkels of maak eenvoudig online een afspraak.