Nachtbril

Alles over nachtbrillen

Als je de bob bent na een latertje. Als het regent, mist of sneeuwt. Als je over niet-verlichte wegen rijdt. Iedereen weet dat autorijden dan heel anders is dan bij daglicht. Hoe komt het dat je het gevoel kan hebben dat je geen hand voor ogen ziet? 

Nachtblindheid?

Misschien heb je het zelf ook wel eens gezegd. ‘Ik heb last van nachtblindheid.’ De kans is echter groot dat dat niet écht zo is. Die aandoening komt namelijk maar bij 1 op de 3000 mensen voor. Bij hen duurt het ongeveer een uur voordat ze überhaupt iets kunnen onderscheiden in het donker. En er is helaas nog geen oplossing voor. 

Voor jouw ‘nachtblindheid’ is die er waarschijnlijk wel. Jij hebt last van ‘verminderd zicht in het donker’. Je wordt verblind door koplampen van tegenliggers, hebt last van schitteringen, kan wegmarkeringen moeilijk onderscheiden en afstanden slecht inschatten. Dat komt vaak voor, zeker 40% van alle Nederlanders heeft dit. En niet alleen in het donker, ook als het regent, mist, sneeuwt of schemert kun je minder scherp zien. Hoe dat komt, zit zo.

Verminderd zicht in het donker

Blauw licht is voor veel mensen hinderlijk. Blauw licht heeft een grotere brekingshoek dan andere kleuren en kan een soort waas over je netvlies leggen. Je hebt hier vooral in de nacht en tijdens slecht weer last van. In deze omstandigheden zijn je pupillen groter en valt het licht meer verstrooid op je netvlies. Het is dan moeilijker om scherp te zien en koplampen of lichtreclames zorgen voor vervelende schitteringen. 

Een nachtbril laat je scherper zien

Wat is dan een nachtbril? Een nachtbril of nachtzicht bril heeft gele glazen. Vaak ook autobril of nachtzichtbril genoemd, omdat het met name een bril is voor autorijden. Die neutraliseren het blauwe licht. Het resultaat is scherper zicht en meer contrast. Je hebt geen last meer van schitteringen of koplampen van tegenliggers en ervaart minder vermoeidheid. 
Ook de Verkeersinformatiedienst beveelt het dragen van een nachtbril aan. Zeker nu steeds meer verlichting langs de snelwegen ‘s nachts uit staat. 

Bril met gele glazen voor beter nachtzicht

Een nachtbril heeft niet zomaar gele glazen, daar is behoorlijk goed over nagedacht. Het verkeerde geel kan zelfs je slaapritme in de war schoppen. Je nachtbril moet precies het juiste blauw wegfilteren. Blauw violet kun je missen, maar blauw turquoise niet: dat regelt je dag- en nachtritme, je stemming en je hormoonhuishouding. 
Let er ook op dat de glazen niet zijn gemaakt van geperst plastic. Dit materiaal zorgt voor vertekening, waardoor je alsnog onscherp ziet.

Nachtbril met of zonder sterkte 

Bij ‘bril’ denk je wellicht aan glazen op sterkte. Dat kan zeker. Nachtglazen op sterkte kun je in bijna ieder montuur naar keuze plaatsen. Toch hebben wij voor iedereen die verminderd zicht ervaart een oplossing. Dus ook als je geen sterkte nodig hebt. De nachtbril zonder sterkte is daarnaast ideaal voor lensdragers. 

Wil je nog iets meer weten over een nachtbril of wil je de beste nachtbril voor jou kopen? Anders kom je gewoon eens langs. Wij weten veel over ogen en vertellen je er graag over. Je kunt gewoon binnenlopen, of een afspraak maken op een tijd die jou uitkomt door op de button te klikken.