Nachtblindheid: symptomen en oplossingen

Veel mensen zien slecht wanneer er weinig licht is. Dit noemen we nachtblindheid. Maar wanneer spreek je precies van deze aandoening en wat kun je ertegen doen? In dit blog lees je er alles over.

Slecht zien in het donker is vaak te verhelpen

Wat zijn symptomen van nachtblindheid?

Eerst even een misverstand uit de wereld helpen: iedereen ziet in het donker slechter dan in omstandigheden met goede verlichting. Maar bij de meeste mensen passen de ogen zich vanzelf aan wanneer het donker is. Gaandeweg ga je dan beter zien in het donker. Is dit bij jou niet het geval en blijf je slecht zien? Dan kan het zijn dat je nachtblind bent.

Als je veel moeite hebt met wennen aan het donker wanneer je uit een helder verlichte ruimte komt, kun je nachtblind zijn. In dat geval werken de lichtgevoelige cellen in je netvlies (de zogenaamde staafjes) niet goed.

 

Waardoor wordt nachtblindheid veroorzaakt?

Er zijn meerdere oorzaken voor nachtblindheid. Erfelijke ziekten zoals retina pigmentosa komt voor bij 1 op de 3500 mensen en zorgt ervoor dat de staafjes in je netvlies steeds slechter werken, totdat je uiteindelijk nachtblind bent.

 

Ook pupil vernauwende medicijnen bij glaucoom, ongecorigeerde bijziendheid, staar en oogzenuwaandoeningen kunnen tot nachtblindheid leiden. Net als gebrek aan vitamine A, waardoor de aanmaak van nieuw pigment in je netvlies wordt verstoord, en teveel blootstelling aan kunstlicht.

 

Wat kun je doen tegen slecht zien in het donker?

Het is afhankelijk van de oorzaak of je wel of niet iets kunt doen tegen nachtblindheid. Sowieso is het verstandig om je ogen regelmatig te laten controleren door een oogarts als je slecht ziet in het donker. 

Wat kan Hans Anders voor je doen

Hans anders, kan controleren of er mogelijk sprake is van een niet of niet goed gecorrigeerde bijziendheid en dit verhelpen met een goede bril of contactlenzen.

Hans Anders kan je ook helpen aan een speciale nachtbril op sterkte die je kan helpen in het donker minder last te hebben van wazig zien en verblinding door lampen van tegenliggers. Tevens geeft deze bril je meer contrast bij het zien, waardoor je alles scherper ziet. 

De voordelen van een nachtbril op een rij:

  • Het dragen van een nachtbril kan je helpen bij nachtblindheid.Door het dragen van de bril wordt het zicht scherper. Er is een hoger contrast. Én felle verlichting wordt geneutraliseerd.
  • Je gaat zekerder de weg op, omdat het zicht ook veel beter is.
  • Door beter zicht is autorijden ook een stuk veiliger.
  • Ook te gebruiken bij zware sneeuwval en mist.
  • Nachtglazen zijn in een montuur van jouw keuze te plaatsen.
  • Ze zijn ook op sterkte verkrijgbaar.

Laat je adviseren door onze opticien en maak een afspraak.

Maak direct een afspraak online

Klik op de button
Maak afspraak

Bel voor een afspraak

088-2745536 (lokaal tarief)