De oorzaken van nachtblindheid
- In sommige gevallen is nachtblindheid erfelijk bepaald
- Onvoldoende rust
- Niet voldoende gevarieerde voeding, gebrek aan vitamine A
- Gebruik van pupilvernauwende medicijnen
- Teveel blootstelling aan kunstlicht
Benieuwd hoe de brillen in het echt staan? Selecteer maximaal vier monturen om te passen in een winkel bij jou in de buurt. Klaar met selecteren? Klik op 'kies een winkel' om verder te gaan.
Veel mensen zien slecht wanneer er weinig licht is. Dit noemen we nachtblindheid. Maar wanneer spreek je precies van deze aandoening, is er een oplossing voor of kan nachtblindheid zelfs voorkomen worden? We vertellen je er graag alles over.
Eerst even een misverstand uit de wereld helpen: iedereen ziet in het donker slechter dan in omstandigheden met goede verlichting. Maar bij de meeste mensen passen de ogen zich vanzelf aan bij minder licht of in het donker.
Je ogen hebben even nodig om zich aan te passen, maar daarna ga je steeds iets beter zien. Is dit bij jou niet het geval en blijf je slecht zien? Dan kan het zijn dat je nachtblind bent.
Als je veel moeite hebt met wennen aan het donker wanneer je uit een helder verlichte ruimte komt, kun je nachtblind zijn. In dat geval werken de lichtgevoelige cellen in je netvlies (de zogenaamde staafjes) niet goed.
Je kunt door verschillende oorzaken nachtblind zijn. Erfelijke ziekten zoals retinitis pigmentosa komt voor bij 1 op de 3.500 mensen en zorgt ervoor dat de staafjes in je netvlies steeds slechter werken, waardoor uiteindelijk nachtblindheid ontstaat.
Of nachtblindheid bij jou te voorkomen is, is afhankelijk of je de erfelijke variant hebt of de niet-erfelijke variant. De erfelijke variant is helaas niet te voorkomen.
Wanneer het de niet-erfelijke variant van nachtblindheid betreft kan het risico wel worden beperkt. Geef je ogen voldoende rust en denk aan goede, gevarieerde voeding met voldoende vitamine A. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A zijn zuivel, boter, eieren en wortelen.
Daarnaast kunnen pupilvernauwende medicijnen bij glaucoom, ongecorrigeerde bijziendheid, staar en oogzenuw aandoeningen tot nachtblindheid leiden. Net als gebrek aan vitamine A, waardoor de aanmaak van nieuw pigment in je netvlies wordt verstoord, en teveel blootstelling aan kunstlicht.
Het is afhankelijk van de oorzaak of er wel of geen behandeling is voor nachtblindheid. Sowieso is het verstandig om je ogen regelmatig te laten controleren door een oogarts als je slecht ziet in het donker.
Komt de nachtblindheid door een onbehandelde bijziendheid, dan biedt de juiste bril of het laseren van je ogen de oplossing. Voor de erfelijke vorm van nachtblindheid is geen behandeling mogelijk. In het beste geval blijft de situatie stabiel, maar meestal treedt er langzaam een afname van het zicht op.
Onze opticien kan controleren of er mogelijk sprake is van een niet of niet goed gecorrigeerde bijziendheid en dit verhelpen met een goede bril of contactlenzen. Daarnaast kunnen wij je ook helpen aan een speciale nachtbril (op sterkte). Deze bril helpt je om in het donker minder last te hebben van wazig zicht of verblinding door lampen van tegenliggers. Daarnaast geeft deze bril je meer contrast, waardoor je met een nachtbril alles scherper ziet.
Elk montuur bij Hans Anders is te voorzien van nachtglazen, dus je hebt volop keuze!
Wil jij je laten testen op nachtblindheid? Of wil je iets anders vragen over je ogen? Kom eens langs!
Maak een afspraakWelkom bij Hans Anders! Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd als eerste onze unieke aanbiedingen en het laatste nieuws.