Multifocale brillen (ook wel varifocale bril)

Even snel op je smartphone kijken. In de verte zoeken naar een bekend gezicht. De navigatie lezen, opkijken naar de verkeersborden. De hele dag door wissel je dichtbij en veraf kijken razendsnel af. Merk je dat dat je minder goed afgaat? Dan is het een goed idee dat je even verder leest.

Wat is een multifocale bril?

Als ‘even op je smartphone kijken’ een speciale dans wordt waarbij je armen altijd te kort blijken, of als de verkeersborden geheimen voor je beginnen te hebben, kun je er niet omheen. Je merkt dat je niet meer scherp ziet. En dat dat behoorlijk onhandig is. Het zou goed kunnen dat een bril met meervoudige glazen je kan helpen.

Met ‘meervoud’ duiden we ‘een aantal’ aan. In het geval van meervoudige brillenglazen betekent het dat het glas meerdere sterktes heeft. Dat noemen we dus ook wel multifocale bril, varifocale bril of varifocusbril. Met meervoudige glazen (dus ook wel multifocale glazen of varifocale glazen genoemd) kun je dus zowel dichtbij als veraf scherp zien. Een multifocale bril heeft een leesgedeelte en ook een correctie om veraf scherp te zien. Een goede opticien zorgt voor een natuurlijk verloop van plus- naar min-sterkte, zodat je comfortabel kijkt. Klussen, handwerken, computeren, autorijden; je hebt er maar één bril voor nodig. Handig!

Wat is het verschil tussen multifocale en varifocale glazen?

Helemaal niets! Beide woorden zeggen eigenlijk precies hetzelfde, alleen zijn er verschillende benamingen voor. 

Leesbril versus multifocale bril

Het is een feit, vanaf ongeveer 42 jaar krijgen veel mensen moeite om dichtbij scherp te zien. Heeft simpelweg met ouder worden te maken. Tijd voor een leesbril dus. Sommige mensen vergeten die echter doorlopend. Vinden een leesbril lelijk. Of vinden het vervelend steeds bril op, bril af te zetten. Een leesbril draag je immers niet als ‘gewone’ bril. Voor die mensen biedt een bril met leesgedeelte uitkomst: een multifocale bril. 

Draag je al een bril omdat je veraf niet scherp meer ziet? Dan neem je er natuurlijk geen leesbril naast. Het hebben van twee brillen is ontzettend onhandig. Het alternatief van een leesbril naast je gewone bril is simpelweg een multifocale bril. Multifocale glazen laten je zien op zowel de korte als de lange afstand. Eén bril, alles scherp. De multifocale bril is inmiddels ontzettend populair: we zien dat 90% van de 40-plussers kiest voor een bril met multifocale glazen.

Voor- en nadelen multifocale glazen

Het grootste voordeel van een multifocale bril is dat je met 1 bril goed ziet op alle afstanden. Je hoeft nooit meer van bril te wisselen, want met een bril met multifocale glazen kijk je dus perfect op leesafstand, tussenafstand en verre afstand. Vooral met die tussenafstand onderscheidt een multifocale bril zich van een bifocale bril. Zijn er dan ook nadelen zul je denken? Vooral dat je er even aan moet wennen. Door de verschillende sterktes in het glas, moet je jezelf aanwennen om je hoofd mee te draaien in de gewenste kijkrichting. Kijk je alleen met je ogen een kant op, bijvoorbeeld door de zijkant van het glas, dan zie je mogelijk niet scherp door de overgang van de sterktes. Een kwestie van wennen dus!  

De juiste glazen in je montuur

Oriënteer je je op een multifocale bril, dan kom je het al gauw tegen: glasopties. Vele. Verschillende. Glasopties. En wat kost nou een multifocale bril? Raak je in de war? Geen paniek. Zie de mogelijkheden alsof je in een restaurant bent. Het hoofdgerecht zijn de multifocale glazen. Wij noemen wij dat Varifocus glazen. Die hebben we in verschillende prijsklassen. Laat je hierover adviseren in één van onze winkels en onze opticien vertelt je graag wat een bril met multifocale glazen jou kost. Bij Hans Anders zijn complete glazen al inclusief kraswerende laag en ontspiegeling. Vervolgens kun je er ‘bijgerechten’ bij kiezen. Als je meer wilt.

Kies bijvoorbeeld voor:
- dunner glas om je montuur comfortabeler en lichter te maken
- een antistatische coating als je minder wilt poetsen
- een extra comfortabele overgang in multifocale glazen
- Blue Filter, voor als je veel beeldschermwerk doet
- nachtglazen om geen last te hebben van schitteringen door koplampen
- zonneglazen tegen UVA en UVB straling

Hier lees je meer over glasopties. We noemen het trouwens nog ‘glazen’ maar de meeste brillenglazen worden inmiddels van kunststof gemaakt. Dat breekt iets minder snel.

Een meervoudige bril uitzoeken

Misschien kijk je dagelijks veel naar beeldschermen. Werk je met je handen. Ben je zo iemand die op zijn of haar bril gaat zitten. Misschien ben je gevoelig voor trends. Of stel je hoge eisen aan comfort. Dat speelt allemaal mee bij het uitzoeken van een multifocale bril. De perfecte bril. Een die past bij jouw leven en jouw bezigheden. Wij maken dus graag een beetje kennis voordat we samen een bril voor je uitzoeken. Anders kom je eens langs.

Begint het al te kriebelen? We nodigen je uit online door onze collectie monturen scrollen. Je kunt zelfs monturen reserveren en die naar de winkel laten sturen. 

Mag het een +je meer zijn?

Je zicht vermindert niet van de een op de andere dag. Dat gaat langzaamaan. Het zou dus goed kunnen dat je gewend bent geraakt aan verminderd zicht. Misschien weet je niet beter (meer). Best een goed idee dus om jaarlijks je ogen op te laten meten. Eerlijk: dat is veel minder vervelend dan een tandartsafspraak. En bij Hans Anders nog gratis ook.

Gratis oogmeting

Niks is zo vervelend als twijfel. En helemaal als je je zorgen maakt over je zicht. Het gaat toch om je ogen. De oplossing is simpel: kom even langs. Wij weten veel over ogen, en kijken graag even naar de jouwe. Je kunt gewoon bij ons binnenlopen. Of maak een afspraak met onze opticien wanneer het jou uitkomt door op de button hieronder te klikken.