Alles over lenzen indoen en uitdoen

Wat is je eerste reactie als er iets dicht bij je oog komt? Je knijpt het dicht. Lenzen indoen voelt daarom misschien een beetje tegennatuurlijk. Sommige mensen vinden het zelfs even spannend, in het begin. Maar bedenk dat iedereen lenzen indoen en uitdoen kan leren. Nadat je het een paar keer gedaan hebt merk je al snel: hier is niks engs aan!
Nog een geruststelling. Lenzen kunnen niet achter je ogen terechtkomen, zoals sommigen denken. Ze vallen ook niet zomaar uit. En wist je dat je contactlenzen niet ín je ogen doet, maar dat ze op het traanvocht liggen? 

Beginnen met lenzen

Misschien lees je dit omdat je contactlenzen overweegt. Laat het in- en uitdoen je niet tegenhouden als je wilt beginnen met lenzen. Onze contactlensspecialist geeft je tips hoe het moet. Je oefent samen, tot het je zelf lukt. Als je eenmaal weet hoe je lenzen in- en uitdoet en het een paar keer hebt gedaan, is het een fluitje van een cent. 
Hieronder wordt een uitleg gegeven voor zachte lenzen indoen en zachte lenzen uithalen.

Zachte lenzen indoen in 7 stappen 

1. Zorg dat je schone handen hebt.
2. Pak de lens voorzichtig uit de houder en leg deze op je rechterwijsvinger. 
3. Houd met de middelvinger van je linkerhand het ooglid van je linkeroog omhoog. 
4. Houd het onderste ooglid open met de middelvinger je rechterhand. 
5. Plaats de lens met je wijsvinger op het midden van je oog
of kijk een beetje naar boven en plaats de lens iets onder het midden.
6. Kijk naar beneden en laat je oogleden langzaam los.
7. Knipper een paar keer rustig om de lens op de juiste plaats te brengen.
Zit je lens direct niet lekker na het inzetten? Controleer dan of dat deze niet binnenstebuiten zit. Wanneer zachte lenzen binnenstebuiten zitten, voel je dat vrijwel direct. Leg de lens op je wijsvinger en bekijk hem eens goed. De contactlens moet er nu uitzien als een kommetje, met recht opstaande randen.

Zachte lenzen uitdoen in 6 stappen

1. Zorg dat je je handen gewassen hebt. 
2. Zit de lens erg ‘vastgeplakt’ op je oog, druppel dan wat lenzenvloeistof in je oog om deze losser te maken. Knipperen met je oog wil ook helpen.
3. Hou met je middelvinger van je linkerhand je bovenste ooglid omhoog. 
4. Met de middelvinger van je andere hand trek je het onderste ooglid iets naar beneden.
5. Leg de wijsvinger van je rechterhand op de lens en schuif de lens naar beneden, naar het witte gedeelte onder de iris.
6. Plaats vervolgens je duim tegen de zijkant van de lens en knijp vervolgens heel voorzichtig de lens tussen wijsvinger en duim. Dan kun je de lens uitnemen. 

Hier heb je ook wat aan

Na het opstaan kun je het beste een half uurtje wachten voordat je je lenzen indoet. Je ogen worden namelijk iets boller tijdens het slapen. Dat trekt overdag weer weg. Drink dus even een kop koffie en spring onder de douche. 
Slapen met je lenzen doe je niet. Punt. Dat kan namelijk leiden tot schade aan je ogen. Het beste kun je je lenzen een uur voordat je gaat slapen uit doen, zodat je ogen nog even kunnen ‘luchten’. 


Houd de schoonmaakroutine voor zachte lenzen verwijderen aan, hoe moe je ook bent. Door je lenzen goed schoon te houden, is de kans dat je jarenlang probleemloos lenzen kunt dragen het grootst.
Verder volg je natuurlijk ook altijd de adviezen van je contactlensspecialist op.

Eerste Hulp Bij Lenzen Indoen

Anders kom je gewoon eens langs. Wij weten veel over ogen, en vertellen je er graag over.
Maak een afspraak met onze contactlensspecialist wanneer het jou uitkomt door op de button hieronder te klikken.