Hoe ontstaat gehoorschade?

Een aantal symptomen op een rijtje

Hoe ontstaat gehoorschade?
Gehoorbeschadiging komt steeds vaker voor bij ouderen én jongeren. Bij bijna 1 op de 4 jongeren vindt gehoorschade plaats. Veel mensen zijn niet goed genoeg geïnformeerd over het ontstaan van gehoorschade en de vele externe factoren die hier bij mee spelen. Die informatie komt meestal te laat wanneer de eerste symptomen van de blijvende aandoening zich al voordoen. Om nog jarenlang te kunnen blijven genieten van je favoriete muziek, zetten wij de oorzaken van gehoorbeschadiging op een rijtje en geven we je ook tips om blijvende gehoorschade te voorkomen. En laat nou net jouw favoriete muziek een van de meest voorkomende externe factoren te zijn die gehoorbeschadiging kan veroorzaken.

Hard geluid
In de meeste gevallen wordt gehoorbeschadiging veroorzaakt door te lange blootstelling aan hard geluid. Maar liefst 93% van de mensen die een luidruchtig concert hebben bezocht, naar een festival zijn gegaan of een lange avond in een club of discotheek hebben gedanst, krijgen last van suizen of een piep in de oren. Bij de meeste van deze mensen verdwijnen de klachten na een goede nachtrust, maar bij 38% van deze mensen blijven de klachten de volgende dag nog aanwezig. Deze suizen in de oren worden ook wel tinnitus genoemd.

 

Maar hoe hard mag muziek dan aan staan om gehoorbeschadiging te voorkomen? Onherstelbare gehoorbeschadiging kan al veroorzaakt worden door muziek boven de 80 decibel, wanneer dit geluid langer dan 8 uur lang wordt aangehoord. En dat volume wordt al snel overstegen in een concertzaal. Muziek tijdens het uitgaan of concerten haalt al snel de 120 of 130 decibel. Door te lang, te veel en te hard geluid in de oren beschadigen de trilharen in het binnenoor, het slakkenhuis. Door deze extreme geluidsgolven worden de haartjes overbelast en gaan ze kapot. Deze trilhaartjes zorgen ervoor dat geluid in de hersenen kunnen worden waargenomen, en met beschadigde trilhaartjes wordt dit proces verslechterd en ontstaat er een constante piep in de oren: tinnitus.

Andere oorzaken
Naast muziek zijn er ook andere factoren die gehoorbeschadiging kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld als gevolg van medicijngebruik of door bepaalde ziekten. Door bijvoorbeeld hersenvliesontsteking, ook wel bekend als Meningitis, kan het gehoor beschadigd raken. Helaas zijn de oren ook een van de organen die het moeten afzien door het natuurlijke ouderdomsproces. De geluidsgolven die worden opgevangen door het oor om in de hersen omgezet te worden naar geluid, worden door ouderdom steeds moeilijker verwerkt.

Symptomen
Hoe weet je of je inmiddels al gehoorbeschadiging hebt opgelopen na bijvoorbeeld al die concerten waar het geluid altijd net iets te hard staat? Wij zetten een aantal symptomen voor je op een rijtje:

  1. Oorsuizen. Een van de eerste symptomen waar je gehoorschade aan kan herkennen is dat je last kan krijgen van oorsuizen, ook wel tinnitus.
  2. Focus. Je kan steeds moeilijker een gesprek volgen tussen meerdere mensen en groepen in. Je focus op een bepaald gesprek wordt moeilijker met al het geluid en geroezemoes om je heen. Het is moeilijk voor je om te bepalen waar geluid precies vandaan komt.
  3. Geluid harder zetten. Een van de meest herkenbare symptomen is dat je het geluid van je televisie, radio, telefoon of andere elektronica steeds harder moet zetten om het goed te kunnen horen of verstaan. Houdt bijvoorbeeld voor jezelf in de gaten of de geluidsbalk van je televisie steeds verder naar rechts gedrukt moet worden.

Tips
Aangezien gehoorbeschadiging niet te herstellen is, willen we hierbij benadrukken dat het erg belangrijk is dit te voorkomen! Vermijd luidruchtige plaatsen die zich al kunnen voordoen in het verkeer of op de werkvloer. Ook vuil water kunnen je oren beschadigen; doe daarom altijd zwemoordopjes in wanneer je de zee, een meer of zwembad in gaat. Draag bij concerten, festivals of andere plek met harde muziek ook oordopjes. Veel concertzalen of festivals geven gratis oordoppen weg die goed helpen, maar het geluid wordt hier niet altijd goed gefilterd. Daarnaast verlies je vaak veel geluidskwaliteit. Wij kunnen duurzame oordopjes op maat laten maken die perfect in je oren passen en waarmee het geluidskwaliteit optimaal blijft! Je oren zijn je lief en je wilt natuurlijk nog jarenlang kunnen genieten van alle mooie geluiden om je heen!