Hoe kan ik mijn brilrecept lezen?

Heb je je wel eens afgevraagd wat de afkortingen en cijfers op uw brilvoorschrift betekenen? Een brilrecept begrijpen lijkt op het eerste gezicht wel of je een Oudgriekse taal aan het ontcijferen bent. Met een beetje tekst en uitleg kun je echter ook zelf je brilrecept lezen.

Brilrecept lezen: uitleg van de termen

Op een brilvoorschrift staan diverse afkortingen. We zullen de belangrijkste daarvan toelichten. Zo kun je zelf je brilrecept begrijpen. Meestal zie je in ieder geval de volgende informatie: sterkte, cilinder, as, additie, prisma, basis, PD en hoogte.

Sterkte

De sterkte is de meest logische: het is de correctie die de opticien gemeten heeft. Dit is een getal en wordt aangeduid als S, Sf, SF, SPH of SFER (van sferisch of sfeer) op het brilrecept. Voor het getal staat een plus- of een minteken, wat aangeeft of je verziend (aangegeven met een +) of bijziend (aangegeven met een –) bent.

Cilinder

De cilinder is ook een getal en wordt aangeven met de afkorting C of CYL. Net als de sterkte kan ook de cilinder voor je linker- en rechteroog verschillen. Staat er geen cilinder vermeld op je brilrecept of is de waarde 0, dan heb je geen cilindrische correctie nodig.

As

Als er een cilinder vermeld wordt, staat er ook een as op je brilrecept. Dit getal wordt aangegeven door AS, AXI, A of X. De as geeft de (as)richting van de cilinder aan en wordt uitgedrukt in graden tussen de 0° en 180°.

Additie

Heb je multifocale glazen (nodig), dan zie je ook een getal met daarbij de afkorting ADD op je brilrecept staan. Dit staat voor 'additie'. Dit getal vermeldt de sterkte van het leesdeel van de bril.

Prisma

Het komt niet vaak voor, maar het kan zijn dat prismatische brillenglazen nodig zijn. Een prisma verandert de richting van inkomend licht en kan ervoor zorgen dat je meer ontspannen kunt kijken. Dit wordt vermeld op het brilrecept als 'Prisma' met daarachter 'bas' of 'base' voor de stand van de basis van de prisma.

Pupilafstand

De pupilafstand kun je herkennen aan de afkorting PD, wat staat voor Pupil Distance. Het is een getal, wat de afstand tussen de pupillen in millimeters uitdrukt. Deze afstand wordt doorgaans gemeten vanaf het midden van de neus tot het midden van de pupil. In dat geval wordt de PD per oog op het brilrecept vermeld. Het kan ook zijn dat de totale afstand tussen de pupillen wordt weergegeven.

Hoogte

De hoogte is met name van belang bij multifocale brillen. Het wordt uitgedrukt in millimeters en meet de hoogte van uw pupil vanaf de onderkant van het brillenglas. Met deze informatie kan de opticien (het leesgedeelte in) de brillenglazen op precies de juiste positie in het montuur zetten. Zou het leesgedeelte te hoog of te laag voor de pupil worden gecentreerd, dan zou de bril oncomfortabel zicht geven.

Met de bovenstaande informatie kun je ook je brilrecept lezen. Nog twee leuke weetjes: OD staat voor Oculus Dexter en is het rechteroog, OS staat voor Oculus Sinister en is het linkeroog.

Brilrecept nodig?

Wil je een (nieuwe) bril aanschaffen, dan heb je een (nieuw) brilrecept nodig. Daarvoor ga je naar de opticien. Deze zal je ogen opmeten en alle gegevens noteren. Bij Hans Anders is deze oogmeting gratis. De oogmeting wordt altijd door een gediplomeerd opticien uitgevoerd en is geheel vrijblijvend.

Nog een voordeel van de oogmeting bij Hans Anders: je kunt de oogmeetgegevens van je brilvoorschrift altijd zelf inzien. Via 'Mijn Hans Anders' kun je online je brilrecept lezen. Maak dus vandaag nog een afspraak voor de gratis oogmeting!