Bril kopen, waar moet je op letten?

Brillen

Wil je een (nieuwe) bril kopen, maar weet je niet precies waar je rekening mee moet houden? Wij zetten een aantal handige punten voor je op een rij! En natuurlijk helpen en adviseren onze opticiens je in de winkel ook graag om tot de perfecte keuze te komen.  

 

Kies een montuur dat bij je wensen past

Als je een nieuwe bril gaat kiezen, is het handig om alvast wat ideeën op een rijtje te hebben met over de kleur, materiaal en maximale prijs. Je kunt in de winkel de brilmonturen kiezen die je graag wilt passen, maar natuurlijk kan de opticien je ook helpen een selectie te maken die voldoet aan jouw wensen. We raden je aan om iemand die je goed kent mee te nemen als je een bril gaat uitkiezen. Hou daarnaast in gedachten dat je nieuwe bril ook moet passen bij de vorm van je gezicht, daarover lees je meer in deze blog.
 

Kies een bril met een comfortabel montuur

Er zijn drie contactpunten tussen je gezicht en je bril, namelijk bij de neus, je linker en je rechteroor. Wanneer je een bril gaat kopen, is het belangrijk dat vooral deze punten goed aanvoelen. De neus van het brilmontuur moet stevig op je neusbrug zitten. Dat wil zeggen dat het oppervlak van de bril zoveel mogelijk contact moet hebben met de neus. Anders kan de bril al snel wegglijden. Met name als je een kunststof bril koopt, is het goed om hiermee rekening te houden omdat het gedeelte rond de neus achteraf moeilijk kan worden aangepast. De neusbrug van een metalen montuur kan eenvoudiger worden aangepast door de vorm en het materiaal. 

Daarnaast mogen de zijkanten (veren) van de bril niet drukken op de slapen. Ze moeten worden aangepast aan je gezicht. Goed aangemeten zijkanten mogen slechts een lichte druk achter het oor met zich meebrengen. Bij een te strakke bril zullen de veren van de bril naar boven schuiven langs de zijkanten van je hoofd waardoor het brilmontuur van de neus afglijdt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. 
 

Gratis oogmeting

In een winkel bij jou in de buurt
Afspraak maken

Monturen bekijken

Op zoek naar een leuk montuur? Oriënteer je online
Bekijk het assortiment

Soorten brillenglazen

Tot slot maak je bij het kopen van een bril de keuze voor het soort glazen in het montuur. Zo kun je kiezen uit enkelvoudige, bifocale of multifocale (ook wel varifocale of varifocus) glazen. Als je correctie nodig hebt voor veraf en dichtbij kun je kiezen tussen bifocale glazen en multifocale glazen. Bij de multifocale glazen is de overgang in het glas tussen sterkte voor veraf en het lezen geleidelijk, waardoor het minder opvalt, bij bifocale glazen is deze overgang te zien in het glas. 
 

Welke glazen het beste bij je passen, hangt af van je wat je ogen nodig hebben en natuurlijk je persoonlijke voorkeur. Daarom is het belangrijk dat je  voor ogen hebt waarvoor je de bril gaat gebruiken. Is deze vooral bedoeld voor veraf kijken, zoals bij autorijden of naar de bioscoop? Wil je de bril combineren met lenzen? Gebruik je de bril voornamelijk op kantoor achter een computer of buiten? Gebruik je de bril tijdens het sporten? De antwoorden op deze vragen maken je wensen voor jezelf en de opticien duidelijk en zo kunnen jullie samen de, voor jou, perfecte glazen uitzoeken.

Meer weten? Onze deskundige opticiens vertellen je hier graag meer over en helpen je bij het kiezen van de juiste bril. Zoek direct de dichtstbijzijnde winkel of bekijk de huidige actie.