Glaucoom wordt ook wel ‘groene staar’ genoemd, maar het is iets heel anders dan de klassieke staar die vaak voorkomt op latere leeftijd. Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd, wat kan leiden tot een vermindering van het gezichtsveld. Reden genoeg dus om glaucoom snel te laten behandelen.

Symptomen van glaucoom

Er zijn twee soorten glaucoom: ‘gewoon’ glaucoom en acuut glaucoom. Iedere soort heeft zijn eigen symptomen en klachten.

De eerste vorm komt het meeste voor. Je hebt dan last van vermindering van je gezichtsveld. Dat wil zeggen dat een deel van je zicht minder wordt of uitvalt. Misschien merk je dat delen aan de zijkant wegvallen. Of zie je de auto’s van links of rechts niet meer goed aankomen.

Oorzaak van deze oogaandoening

Het ontstaan heb je vaak zelf niet in de gaten, omdat je meestal geen klachten hebt. Daarom noemen ze het ook wel een visuele sluipmoordenaar.

De oorzaak? Glaucoom ontstaat door beschadiging van de oogzenuw, de zenuw die visuele informatie van het oog naar de hersenen transporteert. Die beschadiging kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende risicofactor is een verhoogde oogdruk. Dit is iets wat je niet voelt, maar er wél is. Vaak ontdekt de opticien het bij toeval, tijdens een controle. Maar ook een verminderde doorbloeding van de oogzenuw of erfelijke aanleg kunnen een rol spelen bij het ontstaan van glaucoom.

Pijnlijke ogen en hoofdpijn

Wat is acuut glaucoom?

Hierboven bespraken we de vorm van glaucoom die geleidelijk ontstaat. Maar er bestaat ook een acute vorm van glaucoom, al komt deze minder vaak voor. De klachten hierbij kunnen sterk uiteenlopen.

Mensen met acute glaucoom ervaren vaak pijn in en rond het oog, en het oog kan rood en dof zijn. Andere symptomen zijn wazig zien, hoofdpijn en misselijkheid.

Is glaucoom erfelijk?

Komt bij jou glaucoom voor in de familie? Het komt vaak bij meerdere personen in de familie voor, omdat het een erfelijke aandoening is. Weet je van je broers of zussen, vader, moeder of grootouders dat ze last hebben van glaucoom? Laat dan regelmatig je oogdruk meten bij de opticien.

Oogdruppels

Wat is de beste behandeling?

Een verhoogde oogdruk kan leiden tot beschadiging van de oogzenuw. Hierbij gaan zenuwvezels verloren, en die komen helaas niet meer terug. Daarom is het verstandig om je ogen – en je oogdruk – regelmatig te laten controleren, vooral als je merkt dat je gezichtsveld smaller wordt.

De opticien kan je, indien nodig, doorverwijzen naar de huisarts. Die kan je vervolgens naar een oogarts sturen voor verder onderzoek. De behandeling van glaucoom verschilt per persoon. Sommigen krijgen oogdruppels om de oogdruk te verlagen, anderen hebben baat bij laserbehandeling of een operatie. Het doel is altijd hetzelfde: de voortgang van glaucoom afremmen en verdere schade aan de oogzenuw voorkomen.

Kan glaucoom tot nachtblindheid leiden?

Soms schrijft de arts medicijnen voor die je pupil vernauwen. Dit is vooral lastig in het donker. Om scherp te kunnen zien in het donker, wordt je pupil normaal gesproken namelijk altijd groter. Als je pupil te klein is en blijft, kun je dus last van nachtblindheid krijgen.