Audiciens kunnen onder andere met de Hoorvragenlijst achterhalen of iemand in aanmerking komt voor een hoortoestel. Dat klinkt misschien spannend, maar het zijn vrij eenvoudige vragen waar u gemakkelijk op kunt antwoorden vanuit uw eigen beleving. Het is een nodige stap voor uw audicien om er achter te komen welk type hoortoestel het meest geschikt voor u is.

Wat is de Hoorvragenlijst?

De vragenlijst is sinds januari 2013 onderdeel van het nieuwe protocol voor Hoorzorg, vastgesteld door Zorgverzekeraars Nederland. Wanneer u een hoortoestel nodig heeft, helpt uw audicien met het doorlopen van de nodige stappen om het juiste hoortoestel te kiezen. De eerste stap is de vragenlijst. Deze is bedoeld om goed inzicht te krijgen in uw gehoorprobleem en om de hooroplossing aan te laten sluiten bij uw persoonlijke situatie. Daarna zal de audicien een uitgebreide hoortest afnemen waarbij zowel een toonaudiogram (piepjestest), beengeleidingstest en een spraakverstaanbaarheid worden getest.

Hoortest

Wat kan ik verwachten van de vragen?

De Hoorvragenlijst bestaat uit enkele algemene vragen (zoals uw geboortedatum en of u al een hoortoestel draagt) gevolgd door 33 vragen die gericht zijn op uw gehoorbeleving. Het is belangrijk dat deze vragen zo eerlijk mogelijk ingevuld worden, het liefst zonder hulp van iemand anders. De vragen brengen verschillende eigenschappen van uw gehoor in kaart: het kunnen lokaliseren van geluid, spraak verstaan in lawaai en stilte, het horen van allerlei geluid en ruistolerantie (stressgevoeligheid en vermoeidheid).

Enkele voorbeelden van de vragen die gesteld worden:

  • Kunt u een winkelbediende in een drukke winkel verstaan?
  • Kunt u mannenstemmen van vrouwenstemmen onderscheiden?
  • Hoort u op straat waar zich een toeterende auto bevindt?
Hoortest

De vragenlijst ingevuld, en dan?

Er zijn vijf verschillende categorieën hoortoestellen. Aan de hand van de resultaten van de Hoorvragenlijst, persoonlijke omstandigheden en uw gehoortest zal onze gediplomeerde audicien samen met u kijken welk type hoortoestel voor u geschikt is. Dankzij het Hoorprotocol krijgt u dus persoonlijk en gericht advies over het hoortoestel dat u nodig heeft en wordt de keuze meer dan makkelijk gemaakt. Bovendien wordt het aangemeten hoortoestel voor 75% vergoed door uw zorgverzekeraar (als u voldoet aan de gestelde voorwaarden). 

Bekijk de hoorvragenlijst

Hans Anders Expert

Kom langs bij Hans Anders of maak een afspraak

Wij kunnen je altijd helpen met persoonlijk advies!