Je kunt nu alles online kopen; zelfs een bril met glazen op sterkte. Het is dan makkelijk een mooie bril te vinden, maar eenmaal thuis op de deurmat, kan de bril dan toch anders zitten dan je verwacht. Wij geven je hier een aantal tips waar je op moet letten bij het vinden van de juiste brilmaat. Denk aan het meten van je pupilafstand, de breedte van de bril, de glashoogte, de neusbrug en natuurlijk de brillenpootjes. En niet te vergeten: de vorm van je gezicht!

Montuurafmetingen

Bij ons in de winkel kunnen we je natuurlijk helpen met de juiste afmetingen van de bril, de juiste brillenmaat dus. Wil je een bril online kopen, dan is het verstandig om je met iets meer bezig te houden dan alleen die mooie kleur. De juiste montuurafmetingen zijn erg belangrijk om irritaties te voorkomen en de bril comfortabel te kunnen dragen.

De afmetingen van een bril

Heb je al een bril? Kijk dan eens naar de binnenzijde van de brillenpootjes. Hier vind je een drietal cijfergroepen die je waarschijnlijk nog nooit gezien hebt, of waar je in ieder geval de betekenis niet van kent. Dit zijn de afmetingen van verschillende onderdelen van de bril in millimeters. Op chronologische volgorde: de glasdiameter, de brugbreedte en de lengte van de pootjes. We vertellen je graag wat dit allemaal betekent en waar je rekening mee kunt houden:

  • Glasdiameter: De glasbreedte wordt gemeten van één glas. Dit wordt gedaan vanaf de neusbrug tot aan de andere kant van het glas. De glasdiameter kan erg verschillen per bril. Hoe breed jij dit wil, hangt erg af van je persoonlijke smaak, maar brillen mogen niet breder zijn dan het gezicht.


  • Neusbrug: De neusbrug is de breedte tussen de twee glazen in. Het gebied dat dus op je neus valt. De grootte van je neus én de afstand tussen de ogen zijn hier belangrijk, want je wil natuurlijk voorkomen dat de neusbrug te smal of te breed is. Heb je een wat smallere neus of staan je ogen dichter op elkaar? Dan kan je beter voor een bril kiezen met een neusbrug breedte van 15-18 mm. De bril kan anders sneller van je neus af schuiven. Mensen met een bredere neus of een grotere afstand tussen de ogen, kunnen beter kiezen voor een neusbrug breedte van 18-20 mm. Anders kan de bril je neus lichtelijk afknellen. Sommige brillen hebben verstelbare neuspads. Dat is helemaal handig!


  • Lengte brillenpootjes: De brillenpootjes (veren) kunnen doorgaans versteld worden in de winkel bij de aanschaf van een nieuwe bril. Dit kan ook wanneer je de bril online hebt besteld. Wil je toch liever een kant en klare bril? Houd er dan rekening mee dat de lengte van de veren vaak rond de 140, 145 of 150 mm is.


Je kunt alle brillen van Hans Anders online passen. Heel handig! Pas je de bril liever echt even voordat je hem bestelt? Geen probleem. Kom bij ons langs en wij zorgen er voor dat alles goed komt!

Overige tips

Overige tips

  • Kijk naar de bovenrand van het montuur. Die kan beter niet boven je wenkbrauw uitkomen. Dit kan er wat vreemd uitzien.
  • En dan de onderrand van het montuur. In een ideale situatie raakt de onderkant van de bril niet je wangen. Zelfs niet wanneer je lacht :-)
  • Hoe zit het dan met de pupilafstand (PD)? Bereken de afstand tussen de pupillen eenvoudig met een meetlat vanaf het midden van je pupillen tot je neus. Je krijgt dan 2 getallen. Of meet de afstand tussen het centrum van beide pupillen. Aan de hand van deze afmeting, kun je inschatten welk montuur of glasdiameter je moet nemen.
  • Wat is de vorm van je gezicht? Tot nu toe is het vrij technisch. Een tip voor als je geen meetlat of referentiekader hebt, is om te kijken naar de vorm van je gezicht. Klik op de button hieronder om erachter te komen wat voor bril bij de vorm van jouw gezicht past.
Bekijk welk montuur bij jou past