Bij Hans Anders wordt regelmatig de vraag gesteld of je met een hoge correctie alleen keuze hebt uit brillen met dikke glazen. Wij begrijpen als geen ander dat iedereen er graag goed uitziet en een bril naar eigen smaak wil.

Of dat nu een bril met dikke of dunne glazen is, een bril met groot montuur, rechthoekig, rond, vierkant of ovaal. Het was vroeger vaak zo dat sterk bijziende en verziende brildragers waren aangewezen op dikke glazen. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig manieren om de brillenglazen dunner en lichter te maken.

dikke brillenglazen

Een korte les over dikke brillenglazen

Voor de verdunning van een brillenglas is de ‘brekingsindex’ van het materiaal het belangrijkste gegeven. Deze index geeft aan hoe het licht afbuigt in het glas. Hoe hoger de brekingsindex van het materiaal, hoe dunner de brillenglazen gemaakt kunnen worden.

Het nadeel van een hogere brekingsindex is dat het glas meer weerspiegelt. Daarom worden de brillenglazen standaard van een aangepaste ontspiegeling voorzien.

De brekingsindex is belangrijk

Vanaf een sterkte van -2 of +2 kun je beginnen met een eerste verdunning, een 2e verdunning raden we aan vanaf -4 of +4, een derde vanaf -6 of +6. Een glas met een brekingsindex van 1.5, is niet verdund. We leggen je graag meer uit over de glas index.

dunne brillenglazen
dikke brillenglazen