Het beeldscherm waarop je deze tekst leest, geeft licht, waaronder ook blauw licht. Dit licht zit ook in daglicht én in het licht van ledlampen. Blauw licht is niet schadelijk, maar kan het het langdurig kijken op een beeldscherm wel minder comfortabel maken. We leggen uit hoe dat komt. En wat je kunt doen voor meer comfort.

Blue Filter Bril

Laten we eerst eens kijken wat blauw licht precies is.

Je kunt het vergelijken met UV-licht, beide lichtsoorten maken deel uit van natuurlijk daglicht. In het onderstaande plaatje zie je uit welke kleuren ons daglicht bestaat. Elke kleur heeft een eigen lichtintensiteit en zoals je ziet is blauw licht bijna net zo krachtig als het paarse licht, dat ook wel bekend staat als UV-licht.

De voordelen van daglicht

Daglicht is goed voor je. Het is niet voor niets dat we worden gestimuleerd om naar buiten te gaan. Door daglicht word je als het ware opgeladen. Je lichaam gaat aan de slag en maakt serotonine aan. Dit stofje staat ook wel bekend als het gelukshormoon. Ook maakt je lichaam cortisol aan, dit staat ook wel bekend als stresshormoon. Beide stoffen zorgen ervoor dat je je wakker en actief voelt. Bovendien helpt het tegen winterdepressie.

Kleuren daglicht

Nadeel van beeldschermwerk: zere ogen

Het licht dat je beeldscherm uitstraalt bestaat ook deels uit blauw lichtlauw licht. Als je veelvuldig op beeldschermen kijkt dan kan dit op de lange duur oncomfortabel voelen. Je tuurt lange tijd achter elkaar naar het lichte scherm, focust je op (kleine) lettertjes of andere details en knippert mogelijk ook nog te weinig met je ogen. De combinatie van deze factoren kan ervoor zorgen dat je last krijgt van klachten zoals wazig zien of zere, branderige ogen.

Blue Filter bril

Wat is er tegen te doen?

Herken je deze ongemakken na werken op beeldschermen? Kijk dan eens of je de lichtintensiteit van je beeldscherm en smartphone lager kunt stellen. Op je smartphone zit tegenwoordig ook vaak een nachtstand die het blauwe licht filtert. Dat kijkt rustiger, zeker in de avonduren. Je kunt ook kiezen voor een bril met Blue Filter Technology. Deze filtert een deel van het blauwe licht dat je beeldscherm uitstraalt, en zorgt zo voor een comfortabeler zicht. Dat is vooral prettig als je meerdere uren per dag achter een beeldscherm werkt.

Blauw licht

Meer advies van Hans Anders