Tips voor lenzendragers

He lenzendrager! Misschien ben je net begonnen aan je eerste paar lenzen. Misschien ben je een ware contactlensveteraan. Of iets er tussenin. Punt is, dat je altijd tips kunt gebruiken. Dus zetten we de beste tips voor contactlensdragers voor je op een rij.

Zo kun je jarenlang lenzen dragen

Met een beetje aandacht voor hygiëne kun je jarenlang probleemloos lenzen blijven dragen. Dit zijn de beste tips.

 

 • Gebruik lenzenvloeistof die bij je lenzen en je ogen past. Bij de aankoop van je lenzen heb je de meest geschikte vloeistof gekregen (behalve als je daglenzen draagt, want dan heb je geen vloeistof nodig). Gebruik deze lenzenvloeistof iedere dag.
 • Wil je een andere lenzenvloeistof gaan gebruiken? Laat je dan eerst goed adviseren of deze jouw lenzen wel echt schoon genoeg maakt. Even langs je contactlensspecialist dus.
 • Als je draag make-up draagt, onthoud dan dat je lenzen voorrang hebben. Dus: eerst lenzen in en dan opmaken, en eerst lenzen uit en dan make-up eraf halen.
 • Ben je verkouden? Dan is het verstandiger om een bril te dragen.
 • Een inkopper, maar het voorkomt veel problemen: zorg dat je je maandlenzen goed schoonhoudt. Hier lees je onze beste tips voor het schoonmaken van je lenzen.
 • Heb je last van rode ogen? Ga dan naar een contactlensspecialist om te kijken of er niks ernstigs aan de hand is.
 • Bezoek sowieso regelmatig een contactlensspecialist voor een controle, ook als je sterkte niet is veranderd. We raden je aan minimaal één keer per jaar langs te gaan. Niet omdat we daar rijk van worden (onze controle is gewoon gratis), maar wij houden de gezondheid van je ogen graag voor je in de gaten. En naar de tandarts ga je toch ook regelmatig, ook al is er niets veranderd?
 • Als je last hebt van hooikoorts dan kunnen contactlenzen onhandig zijn. Bijvoorbeeld als je ogen jeuken: wrijven met lenzen in is geen goed idee want daarmee zou je je ogen of lenzen kunnen beschadigen. Draag op die dagen dan een bril.
 • Start je dag met een ontbijtje en een douche, en doe daarna pas je lenzen in. Zo kunnen je ogen ook even ‘wakker worden’. Doe je lenzen ‘s avonds een uur voordat je gaat slapen vast uit. Ook dat kunnen ze goed waarderen.
 • Afwisseling is fijn voor je ogen en je komt eens heel anders voor de dag. Draag dus eens een uurtje, middag of dag een bril. De aankoop van een (reserve)bril hoeft niet duur te zijn, bij Hans Anders heb je al een enkelvoudige bril inclusief glazen vanaf € 19,00.
 • Ben je niet tevreden over je lenzen? Merk je bijvoorbeeld dat je aan het einde van de dag droge ogen hebt of is er iets anders wat je niet fijn vindt? Leg het eens voor aan je contactlensspecialist. Het kan best zijn dat er iets is veranderd (dat kan ook een nieuwe werkplek met andere luchtvochtigheid zijn) waardoor je meer gemak zou hebben van andere lenzen. Je contactlensspecialist weet dat wel.


Niet doen met lenzen

 • Probeer het echt te voorkomen: slapen met je lenzen in. Je voelt ook gelijk dat het geen goed idee was. Als je je ogen weer open doet, zijn je lenzen droog en zitten ze niet lekker. Bovendien kan slapen met lenzen in je ogen beschadigen.
 • Zwemmen. Dat zit zo. Je contactlens wordt een soort spons wanneer deze in aanraking komt met water. En in zwembadwater zitten veel ongezellige dingen: bacteriën, micro-organismen en chemicaliën. Die wil je niet in je oog. Maar door te zwemmen met lenzen blijft je oog hiermee in contact. Net zo lang tot je de lenzen uitdoet. Het alternatief? Lenzen even uit of daglenzen gebruiken, die je na het zwemmen weggooit.
 • Je lenzen langer dragen dan de bedoeling is. Bijvoorbeeld: maandlenzen 5 weken of langer dragen. Na de aanbevolen draagtijd is zit er vaak meer vuil op de lens en krijg je deze niet goed meer schoon. Langer dragen betekent dus dat je steeds viezere lenzen in je oog houdt. Het gevolg is dat er meer kans op infecties zijn. Tip: noteer de datum als je een nieuwe verpakking open maakt, zo vergeet je niet wanneer je je lenzen moet vervangen.

De beste tip voor lensdragers?

Anders kom je gewoon eens langs. Wij weten veel over ogen, en vertellen je er graag over. Maak een afspraak met onze contactlensspecialist wanneer het jou uitkomt door op de button hieronder te klikken.