Optische illusies: het zit allemaal tussen je oren

Iedereen kent ze: optische illusies. Afbeeldingen of illustraties waar je helemaal gek van wordt omdat je ze maar niet kunt begrijpen. Maar wat gebeurt er nou bij het zien van zo’n optische illusie? Hoe word je bedrogen? We leggen het haarfijn voor je uit.

Niet alles is wat het lijkt

Als je een boom ziet, weet je dat het een boom is. Logisch, toch? Toch is dat niet altijd zo geweest. Gedurende de evolutie hebben onze hersenen trucs ontwikkeld om het gezichtsvermogen te helpen. Zelf merk je helemaal niets van die trucs, totdat je iets ziet wat verkeerd geïnterpreteerd wordt door je hersenen. Dat is precies wat er gebeurt bij optische illusies.

Je hersenen zijn lui

Maar hoe worden je hersenen dan voor de gek gehouden? Nou, je zou het niet denken, maar eigenlijk zijn je hersenen hartstikke lui. Ze doen bij voorkeur zo min mogelijk. Daarom vullen ze informatie aan die ze uit de context van een situatie halen. Als je hersenen een deel van een situatie of beeld herkennen, vullen ze de rest alvast aan. Ze gaan ervan uit dat het dan wel snor zit. Maar, zoals gezegd: niet alles is wat het lijkt.

De beste optische illusies

Maar wat zijn nou de beste, grappigste en raarste optische illusies? Wij namen de proef op de som en vroegen het onze collega’s in de winkels. Dit is de top 5:

1. Schots en scheef?

In deze afbeelding is alles schots en scheef, toch? Nou, mooi niet!

2. Draait ie of draat ie niet?

Als je met je ogen erover heen dwaalt, lijkt alles draaien. Concentreer je op één punt, en alles blijkt anders dan je dacht.

3. Welke is er groter?

Denk jij dat de linker oranje stip kleiner is dan de rechter? Schaam je niet. Wij dachten precies hetzelfde.

4. Wat is er met de vloer aan de hand?

Deze kamer vind je in het Technical Museum in Oslo. Die vloer lijkt flink af te lopen, maar loop eroverheen en je weet wel beter.

5. Een krom verhaal

Ook hier lijkt geen enkele lijn recht te lopen, maar schijn bedriegt.

Optische illussie of toch niet? Onze ogen en hersenen houden ons regelmatig voor de gek. Mocht je nou toch twijfelen over je zicht, schroom dan niet en maak een afspraak voor een oogtest bij Hans Anders.