Vanaf welke leeftijd een ogentest voor kinderen?

Het is belangrijk om te weten of je kind goed ziet. Heb je twijfels over het zicht van je kind? Dan is het goed om actie te ondernemen. Als je kind niet goed kan zien, kan dat invloed hebben op zijn of haar ontwikkeling. Denk maar aan het bekende voorbeeld van het niet kunnen lezen van een schoolbord. Maar ook op nog jongere leeftijd, bijvoorbeeld bij peuters, kan het zicht verminderd zijn. Een ogentest voor kinderen, vanaf welke leeftijd mag dat eigenlijk?

Ogentest voor kinderen tot 10 jaar

De ogen van kinderen tot 10 jaar zijn nog sterk in ontwikkeling. Opticiens mogen daarom geen oogmeting voor kinderen tot 10 jaar uitvoeren. Hans Anders verwijst ouders met kinderen tot 10 jaar naar de oogarts. Wij adviseren om via de huisarts een afspraak bij de oogarts te maken, in verband met de vergoeding door de zorgverzekeraar.

De oogarts maakt een brilrecept van de oogmeting. Dit kun je vervolgens meenemen naar onze winkel. Op basis van de gegevens op het brilrecept weten onze opticiens exact welke brilsterkte je kind nodig heeft. Natuurlijk adviseren wij je graag over de mogelijkheden, de glazen en de prijzen

Een kinderbril uitzoeken – ook online

Je kunt met een gerust hart een bril met en voor uw kind uitzoeken bij Hans Anders, want de keuze in kindermonturen is groot en de prijzen zijn klein. Er zijn kindermonturen vanaf €39,-. Een van onze 350 gediplomeerde opticiens helpt je kind graag om een passende bril te vinden waar zowel jij als je kind blij van wordt. Geen zin om langs te komen? Je kunt bij ons ook een kinderbril online kopen. Met verbeterd zicht zal er een wereld open gaan voor je kind!

Ogentest voor peuters

Peuters zijn natuurlijk ook kinderen tot 10 jaar, maar toch willen we deze groep graag even extra benoemen. Peuters worden vaak nog gezien door het consultatiebureau. Hier krijgt je kind twee keer een ogentest. De eerste ogentest voor peuters wordt gedaan op de leeftijd van drie jaar, de tweede vindt plaats op vierjarige leeftijd.

Tijdens de ogentest voor kinderen van drie jaar wordt de gezichtsscherpte onderzocht. Je kind krijgt een speciale bril op die één oog afdekt. De arts of verpleegkundige wijst vervolgens een plaatje aan en je kind mag antwoorden welke dat is.

Bij de oogmeting voor kinderen van vier jaar worden rondjes gebruikt. Je peuter mag dan aanwijzen aan welke kant het rondje open is.

Wanneer blijkt dat je kind niet goed ziet, kan een bril worden voorgeschreven. De oogarts maakt dan een brilrecept. Hierop staan alle gegevens die de opticien nodig heeft om de juiste bril voor je peuter te maken.

Elk jaar een ogentest voor kinderen

Houd het gezichtsvermogen van je kind goed in de gaten. Dit kan veranderen, zonder dat je kind het merkt. Dat komt omdat gezichtsverlies vaak langzaam gaat. Twijfel je aan het zicht van je kind, dan mag je altijd bij Hans Anders binnenlopen. Wij adviseren je graag persoonlijk over een ogentest voor kinderen.