Een oogmeting in 8 stappen:

1. We bepalen je huidige sterkte

Als je al een bril hebt, meten we eerst de sterkte daarvan met een zogenaamde topsterktemeter. De uitkomst hiervan wordt later, na de oogmeting, vergeleken met de uitkomst van je oogmeting om eventuele wijzigingen van je oogafwijking te bepalen.

2. We doen een objectieve oogmeting

De daadwerkelijke oogmeting begint met een automatische oogmeting met de

( Autorefractor )oogmeetcomputer. Deze autorefractor meet technisch de sterkte en de oogafwijking van je ogen. Je kijkt door het apparaat waarin je een afbeelding ziet, die eerst scherp te zien is en daarna onscherp. Deze snelle meting geeft een goede indicatie van de benodigde sterkte, maar voor een complete oogmeting hebben we meer informatie nodig.

3. We brengen je verwachtingen in kaart

Het is belangrijk voor ons om te weten wat je verwachtingen zijn van de nieuwe bril. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je beter wilt kunnen zien in de verte of dat je minder last wilt hebben van hoofdpijn.

4. We stellen je oogheelkundige geschiedenis vast

Om je goed te kunnen helpen, is het nodig dat we een zo compleet mogelijk beeld van je krijgen. Hiervoor is inzicht nodig in je optische voorgeschiedenis. We kunnen je vragen naar oogafwijkingen of ziektes die voorkomen bij je of in de familie. Maar ook bijvoorbeeld medicijngebruik kan evt. invloed hebben op onze waarneming en de brilsterkte.

5. We brengen je gezichtsscherpte in beeld

Voor de volgende stap gaan we naar de speciale oogmeetruimte. Hier bekijken we wat je ziet met je huidige sterkte. Dit heet gezichtsscherpte of visus. We bepalen de gezichtsscherpte voor ieder oog afzonderlijk en voor de ogen samen.

6. We stellen je nieuwe correctie vast

Hierna bepalen we aan de hand van de antwoorden op verschillende vragen wat de nieuwe correctie moet zijn. We verrichten een aantal metingen:

Een veraf-meting
Deze, zogenaamde sferische meting, bepaalt of je ver of bijziend bent. Je kijkt naar een serie letters terwijl we verschillende glazen voor je ogen zetten en een paar vragen stellen.

Bepalen van de cilindersterkte
In sommige gevallen speelt ook de bolling van je oog of de ooglens een rol bij de benodigde correctie. Hiervoor kijk je naar een afbeelding van bolletjes in een cirkel of naar een andere ronde vorm terwijl de medewerker hierover vragen stelt. Zo bepalen we de cilindersterkte. Als de cilindrische sterkte bepaald is, combineren we die met de resultaten van de veraf-meting.

Een dichtbij-meting
Als je bijvoorbeeld moeite hebt met lezen van een boek of een tekst op een monitor voeren we een dichtbij-meting uit. Hierbij houden we een leeskaartje voor. Ook hier wordt er met glazen met verschillende sterktes bekeken vanaf welke afstand je de tekst het best kunt lezen.

7. We bekijken de samenwerking tussen je ogen

Na de feitelijke oogmeting voeren we een aantal tests uit om de samenwerking tussen de ogen te bepalen. Daarmee checken we de balans tussen beide ogen en of je in diepte (stereo) kunt zien.

8. We geven je een volledig sterkte-advies

We delen onze bevindingen met je en beantwoorden uiteraard alle vragen. Daarna adviseren we je over de verschillende mogelijkheden in glazen, bewerkingen en de mate waarin we je verwachtingen kunnen waarmaken met een gewijzigd voorschrift.

Speciaal voor dragers van een varifocusbril is er een gratis extra meting: de Varifocus PrecisieScan. Dit is een digitale meettechniek waarmee onze opticien de overgang van beide sterktes nóg nauwkeuriger af kan stemmen op je ogen. Hier lees je alles over de Varifocus PrecisieScan

De oogmeting wordt altijd uitgevoerd op basis van je persoonlijke situatie. Heb je na het lezen van deze informatie of tijdens de oogmeting vragen, aarzel dan niet om deze te stellen aan onze medewerkers. We helpen je graag!