Herken de signalen van gehoorverlies

Waar moet je op letten?

Hoor je nog zoals het hoort? Gehoorverlies gaat vaak heel geleidelijk. Toch zijn er signalen die erop wijzen dat het gehoor wat minder wordt. Wist je bijvoorbeeld dat het bij gehoorverlies moeilijker wordt om het verschil te horen tussen de klanken ‘s’ en ‘th’? 

In de gekke tijd waarin we ons nu bevinden, is horen misschien nog meer ‘anders’ dan normaal. Een tijd waarin we elkaar minder zien en waarin bepaalde geluiden juist belangrijker worden, zoals de bel en telefoon. Daarom hebben we de 5 belangrijkste punten om gehoorverlies bij jezelf of bij iemand in je omgeving te herkennen, even bij elkaar gezet.

 

 

5 signalen van gehoorverlies bij jezelf:

  • Misschien vind je het weleens lastig om in een drukke omgeving een gesprek goed te volgen? Bijvoorbeeld een supermarkt waar iemand je van afstand iets vraagt. Ook plastic schermen kunnen geluid zodanig weerkaatsen dat het moeilijker te volgen wordt. 
  • ​Of merk je dat het moeilijker wordt om een gesprek te volgen als je een gesprekspartner niet kunt aankijken of als de mond bedekt is met een mondkapje?
  • Misschien word je er door buren of bezoekers wel eens op gewezen dat de tv of radio een beetje hard staat. Dat hoor je zelf minder goed, omdat de hersenen zich aanpassen om gehoorverlies te compenseren. Na een tijdje ‘vergeten’ de hersenen als het ware hoe ze moeten horen. 
  • Soms lijkt het wel alsof mensen in je omgeving steeds onduidelijker praten. Vraag je bijvoorbeeld steeds vaker om iets te herhalen? Of voel je je hier misschien vervelend bij en vraag je het helemaal niet meer. Dat onzekere gevoel is vervelend om te ervaren. 
  • Ook beperkt het verschil horen tussen klanken, kan een teken aan de wand zijn. Zo is het kenmerkend bij gehoorverlies dat er nauwelijks verschil gehoord wordt tussen de klanken ‘s’ en ‘th’.

5 signalen van gehoorverlies bij iemand in je omgeving:

  • Merk je dat je steeds vaker iets moet herhalen voor een gesprekspartner?

  • Draait deze persoon merkbaar steeds het ‘goede’ oor naar je toe als je iets zegt?

  • Wordt je niet verstaan als je mond bedekt is, bijvoorbeeld met een mondkapje?

  • Misschien valt het je op dat de tv bij deze persoon steeds harder staat?

  • En het kan steeds moeilijker worden om een telefoongesprek met hem of haar te voeren. Misschien wordt je gevraagd om steeds harder te praten bijvoorbeeld.

 

Herken je twee of meer van deze signalen? Dan is er mogelijk sprake van gehoorverlies, gehoorschade of beginnende slechthorendheid. We helpen jou of je bekende graag met een vrijblijvende hoortest zonder verplichtingen. Maak online een afspraak voor een gratis hoortest of bel naar 088-2745536 (lokaal tarief).