Gastblog Manon Meijers

Manon is bestsellerauteur, spreker en stylistoloog. En vastbesloten om jou gelukkig voor je kast en je spiegel te krijgen. In deze blogs neemt Manon je mee en vertelt haar kijk op het dragen en stijlen van een bril.

Manon Meijers - Gastblog
Gastblog Manon Meijers

1. Oogverblindend.

Wat maar weinig mensen van me weten, is dat ik al sinds mijn 16e lenzen draag. En zonder die lenzen is de wereld op z’n zachtst gezegd vrij wazig voor me. Inmiddels is mijn sterkte -5 en -10 waar her en der ook nog een fikse cilinder aan is toegevoegd. Ik kreeg van de week, toen ik ’s ochtendsvroeg en nog lensloos op de tast onze pup Dolly naar beneden en naar buiten had gedragen, niet heel veel later een appje van een vriendin. Of er iets was. Ik had echt geen idee. Blijkbaar was zij op het moment dat ik trillend in m’n badjas m’n hond stond aan te moedigen om te gaan plassen, langsgefietst. En had ze wild gezwaaid. Dat zie ik dus niet, zonder hulpstukken.

Op m’n zestiende was ik intens gelukkig dat het verschil in sterkte tussen mijn ogen te groot was voor een bril. De herinnering aan mijn slotjesbeugel lag nog vers in m’n geheugen en ik was er net oké mee dat ik een stukje langer ben dan gemiddeld. Ik zat niet te wachten op een bril. Inmiddels vind ik een bril echt een toevoeging aan je outfit. Een gezichtssierraad.

Een goede bril werkt bijna als make-up. Kleur en frame kunnen je gezicht vormgeven, shapen. Je kunt er je jukbeenderen mee benadrukken, je ogen mee accentueren en zelfs je neus optisch kleiner of groter door laten lijken. Niet onbelangrijk dus om je in dat technische aspect goed te laten adviseren.

Als je al iets van me hebt gelezen of gehoord in de hoedanigheid van style shrink, of stylistoloog (iets wat het midden houdt tussen een stylist en een psycholoog) dan weet je dat ik kleding zie als een taal. Voor jij de kans krijgt om een gesprek te starten heeft je kleding allang voor je gesproken. Je kleding is een verlengstuk van je karakter. Je bril ook. Kies ‘m dus zorgvuldig.

De bril die ik op deze foto draag, is voor mij de perfecte mix tussen clean, stoer en vrouwelijk. Het stoerdere, sports inspired montuur heeft goud en tortoise als tegenhanger. Het superslanke frame is een soort lijnenspel dat op een subtiele manier sexy is.  Al die verschillende ingrediënten maken dat ie makkelijk te combineren is met de volledige inhoud van je kast. Dit is een bril die je voor al je buien en met al je looks kunt mixen. Van je zakelijke outfit tot en met een feestelijke look. Persoonlijk vind ik ‘m oogverblindend.

2. Bril-jant.

Soms zijn er van die weken dat je denkt: geef mijn portie maar aan Fikkie. Je pup heeft net het tweede plasje van de dag op je gloednieuwe keukenvloer gedaan. De elektricien trekt aan een verkeerd draadje waardoor je Zoommeeting met een bloedbelangrijke klant abrupt eindigt. Het schiet finaal in je rug wanneer je de laatste verhuisdozen wel even naar boven denkt te sjouwen en eigenlijk wil je gewoon een knuffel van je beste vriendin. Maar dat gaat niet, want: pandemie.

Dat is ongeveer mijn huidige leven in één alinea. Alleen heet die pup niet Fikkie, maar Dolly.

Die verbouwing-met-een-pup-in-een-pandemie maakt dat ik op dit moment het liefst m’n joggingpak gewoon nooit meer uittrek. Alles wat ik draag wordt namelijk vies of gaat stuk. Bovendien kom je op dit moment toch nergens, dus who cares?

Als je de wetenschap erbij haalt, is het volstrekt logisch dat we in tijden van kleine en grote crises op zoek gaan naar comfort en behaaglijkheid. We maken ons huis dan graag leefbaarder, eten net iets meer en hullen ons in zachte, wijdere kleding. Alles wat ongemakkelijk is, neemt namelijk hersencapaciteit in beslag. Omdat we zorgen hebben is het al druk genoeg in onze bovenkamer. De keerzijde van altijd-maar-dat-joggingpak, is dat je gaat geloven dat je van lamlendigheid aan elkaar hangt. En dus ook echt minder zin in dingen hebt.

Best slim dus, om jezelf door middel van je kleding een klein beetje aan te moedigen. Of gewoon figuurlijk een schop onder je kont te geven. Draag een jasje om je krachtiger te voelen. Zet een bril op. Niet alleen is dat het meest comfortabele sieraad wat je in je kast hebt liggen. Je wordt er tijdelijk ook echt een beetje slimmer van.

Briljant.

We associëren een bril met intelligentie. Onderzoek toont aan, dat je de eigenschappen die je toedicht aan de kleding die je draagt ook echt eventjes overneemt. Brildragers zijn als je het mij draagt dus niet alleen slim maar ook verstandig.

Briljant, zelfs.

3. Win-win

Misschien vind ik ze nog belangrijker voor je outfit dan een paar schoenen. Of een knappe tas. Zonnebrillen halen namelijk echt elke outfit op. Daarnaast passen ze altijd en zitten ze ook nog eens lekker. Niet voor niets dus, dat ik nogal wat exemplaren bezit en steeds wel weer een excuus weet te bedenken waarom ik er nóg één nodig heb. Mijn visagiste vertelde me laatst dat mensen met lichte ogen, geen natuurlijke filter hebben als bescherming tegen zonlicht. Dat soort feitjes vragen gewoon om een nieuwe bril, toch?

Serieus: we zijn als het op UV licht aankomt vaak niet zo heel erg zuinig op onze ogen en de huid eromheen. Vergis je er niet in hoe vaak je bijvoorbeeld alleen al met je ogen knijpt tegen de zon. Als je dat iedere dag een half uurtje in de auto doet, is het een kwestie van wachten op lijntjes. Nu ben ik dolblij met de lachrimpels die zich inmiddels rondom m’n ogen aftekenen maar ik vind frons- en knijprimpels persoonlijk minder charmant – en in dit geval ook echt niet nodig. Draag die bril niet alleen nu in het voorjaar en straks in de zomer, maar ook gewoon standaard in de winter.

Zonnebrillen zijn een soort magische accessoires die tegelijkertijd cool, mysterieus, nonchalant en flirterig zijn. Je kunt je er op hetzelfde moment zowel achter verschuilen als er de aandacht mee trekken. Dezelfde look wordt compleet anders wanneer je ‘m afmaakt met een andere zonnebril. Als eerste zou ik altijd kijken naar de bril die past bij jouw persoonlijkheid. Vergeet daarnaast ook niet wat de shape en de kleur van een montuur en de glazen van je bril voor je gezicht kunnen doen.

Zelf heb ik bijvoorbeeld een lang gezicht en daarom kies ik graag exemplaren die wat groter zijn. Dat ‘breekt’ de lengte een beetje. De bril die ik op de foto draag is niet alleen wat groter maar heeft ook een hele subtiele cat eye-vorm. De punten wijzen een klein tikje naar buiten waardoor je wangen automatisch smaller lijken en het accent naar je jukbeenderen verschuift. Een facelift uit een koker ;)

Waar ik vroeger standaard koos voor zwart, kies ik tegenwoordig iets sneller voor bruin. Net als dat een bruin oogpotlood subtieler is en zachter maakt dan een zwart oogpotlood, geldt dat ook voor een montuur. Het kleurverloop in de glazen vind ik niet alleen heel sexy maar het is ook superpraktisch. Je ogen zijn perfect beschermd tegen de zon én je kunt het ook nog gewoon zien wanneer het lampje ‘tanken’ op je dashboard begint te branden. Win-win.