Kun je zwemmen met lenzen?

Lenzen

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om te zwemmen met lenzen. Het is mogelijk om te zwemmen met lenzen, maar het advies is om dit niet met maandlenzen te doen.

 

Lenzen en zwemmen

Contactlenzen dragen heeft voordelen. Met lenzen heb je bijvoorbeeld tijdens het sporten meer bewegingsvrijheid dan met een bril. Toch zijn lenzen over het algemeen niet echt geschikt om te zwemmen. Daar zijn verschillende redenen voor. Allereerst is de kans groot dat je je lenzen kwijtraakt. Met name met harde lenzen is dit erg waarschijnlijk omdat deze op de traanfilm (het vochtige laagje op je oogbol) drijven. Zout water zorgt er daarnaast voor dat lenzen losser gaan zitten waardoor je je contactlenzen in het water kwijt kunt raken. 
 

Het grootste risico van zwemmen met lenzen is echter het gevaar op infecties en ontstekingen door bacteriën, micro-organismen en chemicaliën in het water. Water maakt van zachte contactlenzen een soort spons die deze bacteriën en andere mogelijk gevaarlijke stoffen opneemt. Je oog blijft hiermee in contact totdat je de lenzen uitneemt. Zo neemt de kans op een infectie van het oog toe. Bovendien zorgt chloorwater ervoor dat lenzen tijdelijk erg strak gaan zitten wat het uitnemen moeilijk maakt en kan leiden voor rode ogen. Dit effect kun je ook krijgen als je gaat douchen met lenzen.

 

Oplossing: kies voor daglenzen

Als je toch wilt zwemmen met lenzen, dan raden we aan om daglenzen te nemen. Deze gooi je na het zwemmen direct weg. Zo blijven je ogen niet in contact met de bacteriën. Het is raadzaam om daarna je ogen goed schoon te maken, zodat bacteriën, micro-organismen en chemicaliën worden weggespoeld. Daarnaast kan een zwembrilletje of duikbril een oplossing zijn om toch te zwemmen met lenzen. Dit is echter geen waterdichte oplossing. Er kan altijd water onder je zwembril komen, waardoor je lenzen alsnog in contact komen met water.