Veel mensen zien slecht wanneer er weinig licht is. Dit noemen we nachtblindheid. Maar wanneer spreek je precies van deze aandoening, is er een oplossing voor of kan nachtblindheid zelfs voorkomen worden? We vertellen je er graag alles over.

Wat zijn symptomen van nachtblindheid?

Eerst even een misverstand uit de wereld helpen: iedereen ziet in het donker slechter dan in omstandigheden met goede verlichting. Maar bij de meeste mensen passen de ogen zich vanzelf aan bij minder licht of in het donker. 

Je ogen hebben even nodig om zich aan te passen, maar daarna ga je steeds iets beter zien. Is dit bij jou niet het geval en blijf je slecht zien? Dan kan het zijn dat je nachtblind bent.

Als je veel moeite hebt met wennen aan het donker wanneer je uit een helder verlichte ruimte komt, kun je nachtblind zijn. In dat geval werken de lichtgevoelige cellen in je netvlies (de zogenaamde staafjes) niet goed.

Oorzaken nachtblindheid

De oorzaken van nachtblindheid

  • In sommige gevallen is nachtblindheid erfelijk bepaald
  • Onvoldoende rust
  • Niet voldoende gevarieerde voeding, gebrek aan vitamine A
  • Gebruik van pupilvernauwende medicijnen
  • Teveel blootstelling aan kunstlicht

Hoe ontstaat nachtblindheid?

Je kunt door verschillende oorzaken nachtblind zijn. Erfelijke ziekten zoals retinitis pigmentosa komt voor bij 1 op de 3.500 mensen en zorgt ervoor dat de staafjes in je netvlies steeds slechter werken, waardoor uiteindelijk nachtblindheid ontstaat.

Normaal zicht
Zicht bij nachtblindheid